KPN: introductie 5G bemoeilijkt door inlichtingendiensten

KPN waarschuwt dat de introductie van 5G, de opvolger van het 4G-netwerk in Nederland, in gevaar dreigt te komen. De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben de voor 5G gewenste frequentieband namelijk al geclaimd. De 3500 megahertz-band is door de Europese Commissie juist aangewezen als de frequentieband voor supersnel dataverkeer in Europa vanaf 2020.

Eric Van Den Outenaar
null Beeld anp
Beeld anp

'Als Nederland een andere 5G-frequentieband hanteert, doen we iets anders dan in de rest van Europa en dat moeten we voorkomen', zegt een woordvoerder van KPN. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) biedt telecombedrijven in een recente beleidsnota aan andere frequentiebanden te veilen, omdat het voor de 3500 MHz-band vastzit aan een contract met het ministerie van Defensie tot aan 2026. De satellieten van de veiligheidsdiensten in het Friese Burum communiceren al jaren via deze hoge frequentie. Volgens KPN is het onhandig om met 5G uit de pas te lopen. 'Met een afwijkende frequentie voor 5G kunnen storingen ontstaan tussen de nationale netwerken', zegt de woordvoerder.

EZ heeft toegezegd voor 2020 met Defensie te gaan praten over het eerder loslaten van de 3500 MHz-band dan 2026. Dat duurt te lang, vindt het telecombedrijf. Buitenlandse concurrenten hebben volgens KPN geen problemen met het verwerven van 5G-frequenties bij hun overheden en kunnen eerder hun klanten bedienen.

De Nederlandse overheid overweegt andere frequenties te gaan veilen voor 5G, waaronder die binnen de 7000 MHz-band (nu nog in gebruik voor Digitenne). Ook komt er mogelijk ruimte beschikbaar in de 2100 MHz-band (nu bezet door 3G-netwerken). De frequenties in de 3500 MHz-regionen zijn nodig om een optimale snelheid te kunnen behalen, zegt KPN. Andere frequenties zouden het 5G-netwerk trager kunnen maken.

De introductie van 5G is een volgende stap in het mobiele dataverkeer. Consumenten kunnen hiermee sneller films downloaden en streamen. Ook speelt het 5G-netwerk een rol bij de communicatie van zelfrijdende auto's. EZ neemt de zorgen van KPN serieus en zal snel in contact treden met Defensie, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden