Kopen die zonnepanelen!

Dankzij de prijs-kwaliteitsverhouding en de lage rente is het aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen. Een handleiding in zes attentiepunten.

Jeroen Trommelen
null Beeld anp
Beeld anp

Wekelijks krijgt de Groenredactie persberichten over initiatieven om zonnepanelen te verkopen. Voor consumenten is dat nu extra aantrekkelijk vanwege de lage rente, waardoor we massaal uitkijken naar rendabeler bestemming van ons spaargeld. Maar met het uitbundig groeiend aanbod neemt ook het aantal praktische dilemma's toe. Welk type moeten we kiezen; waar haal je betrouwbare informatie en is huren of crowdfunden ook een goed idee?

We gingen te rade bij twee onafhankelijke experts: Wilfried van Sark, zonne-energiedeskundige van de Universiteit Utrecht, en Bart Mossink, medeoprichter van de website zonnepanelen.net. Hij heeft een testcentrum waar de prestaties van 45 merken zonnepanelen permanent worden gemeten.

Hebben zonnepanelen op mijn dak zin?

Al 320 duizend huishoudens hebben zonnepanelen, maar het aantal geschikte daken loopt in de miljoenen. De kans dat uw dak daar bij zit, is vrij groot. Op site zonatlas.nl zijn de daken van alle Nederlandse woningen en bedrijven gescand op geschiktheid, rekening houdend met de schaduw van gebouwen en bomen. Na het intikken van een postcode verschijnt een ingekleurde luchtfoto met informatie.

Hoe kies ik een zonnepaneel?

Dat begint met de keuze tussen drie typen, zegt Bart Mossink. 'Voor een gemiddeld huishouden gaat het eigenlijk tussen twee; de klassieke zilverblauwe panelen met een aluminium frame en de volledig zwarte. Die laatste zijn iets duurder, maar worden vaak mooier gevonden. De stroomopbrengst is ongeveer gelijk. De derde categorie zijn dunne filmpanelen waarvoor méér dakoppervlakte nodig is, wat ze voor de meeste woonhuizen minder geschikt maakt.'

'Als je een nieuwe tv wilt, raadpleeg je de Consumentenbond. Maar dat is voor zonnepanelen niet te doen', zegt Wilfried van Sark. 'Er bestaan zo'n duizend uitvoeringen van tientallen merken en dan moet je ook nog een omvormer kiezen waarvan er zo'n honderd zijn. Ik zou drie tot vijf offertes aanvragen en vergelijken.'

Met die offertes in de hand, kan op zonnepanelen.net worden nagekeken hoe de panelen scoren op rendement. In het slechtste geval wijkt dit af met 20 procent, maar in de toptien is dat 3 procent of minder. Dat Aziatische import niet slechter hoeft te zijn dan Europese panelen, blijkt uit de herkomstlanden van de topvijf: China, Japan, Zuid-Korea, Duitsland en Taiwan. Merken en types die in de test hoog scoren zijn ook op andere punten betrouwbaar, is de ervaring van Mossink, die eveneens aanraadt diverse offertes op te vragen.

Gaan we kopen, crowdfunden of huren?

Voor wie een geschikt eigen dak heeft, is kopen altijd voordeliger, zeggen beide experts. Ook als het huis later wordt verkocht, want dan is het gemiddeld 7.000 euro meer waard, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven en Natuur en Milieu.

Nu kopen of wachten?

Zonnepanelen worden steeds beter en goedkoper; is afwachten rendabel? 'Als academicus zeg ik dat ze ook in de toekomst beter en goedkoper zullen worden', zegt Van Sark. 'Toch adviseer ik: doe het nu, dan blijf je in elk geval de verlaging van de saldering voor, die in de lucht hangt.'

Ook Mossink twijfelt niet. 'De terugverdienperiode is nu zes tot zeven jaar, mede doordat je de btw over je aankoop kunt terugvragen. Als je nog twee jaar wacht, is een derde van die tijd weer voorbij. En de panelen worden weliswaar beter, maar waarschijnlijk met een procentje per jaar.'

Schaft de overheid ons voordeel af?

Aanschafsubsidies voor zonnepanelen heeft de rijksoverheid al lang afgeschaft: die zijn niet nodig. Een voordeel is dat wie zelf stroom gaat produceren, volgens de Europese rechter 'ondernemer' is en de btw over de aanschaf kan terugvragen. Wat op de tocht staat, is de 'saldering': zonnestroom die een huishouden niet zelf gebruikt, mag nu voor de volle prijs, inclusief belastingen, aan het openbare net worden terugverkocht.

Minister Kamp (Economische Zaken) wil de regeling vanaf 2020 versoberen. Of zijn opvolger daar dan nog zo over denkt, is afwachten. Bij halvering van het voordeel duurt het 17 jaar voordat de zonnepanelen zichzelf terugverdienen, berekent energieconsultant Mark Kok uit Apeldoorn. Vooral bedrijven vinden dat te lang.

In werkelijkheid is het probleem kleiner, denkt Mossink. 'Ongeveer 60 procent van de opgewekte stroom gebruik je in je huishouden. Over de rest krijg je straks iets minder terug, maar bij halvering van het voordeel worden ook de thuisaccu's financieel interessant om het overschot aan stroom in op te slaan. In Duitsland worden die nu al massaal verkocht.'

Kan ik elektrisch rijden dankzij zonnepanelen?

Wie consequent vanaf zijn zonnedak oplaadt en een gemiddeld aantal kilometers rijdt, draagt enorm bij aan een groenere wereld en verdient de investering terug. Op voorwaarde dat de saldering niet drastisch wordt versoberd, want het verschil in dagopbrengst tussen zomer en winter is zo groot dat aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk blijft. Bovendien: voor de elektrische auto zijn 16 panelen nodig. Om aan een gemiddeld huishouden 3.500 kWh stroom per jaar te leveren, zijn er nog eens 16 nodig. Zonder een héél groot dak gaat dat niet lukken.

null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden