Komeetsatelliet Rosetta na 12,5 jaar gecrasht

Het is volbracht. Na 12,5 jaar is een einde gekomen aan de Europese Rosettamissie, waarbij voor het eerst in de geschiedenis een landing is gemaakt op een komeet. Om even na half een vanmiddag maakte sonde Rosetta een crashlanding op het oppervlakte van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat gebeurde op loopsnelheid, maar de klap is vermoedelijk groot genoeg om de komeetsatelliet het zwijgen op te leggen.

Bard van de Weijer
Een computeranimatie van komeetjager Rosetta. Beeld afp
Een computeranimatie van komeetjager Rosetta.Beeld afp

Het signaal dat het einde van Rosetta markeert, werd veertig minuten laten op aarde ontvangen. Daarmee is de missie ten einde. 'Op een zeer rock-and-roll-achtige wijze', aldus wetenschappelijk projectleider Matt Taylor vandaag.

De afdaling van Rosetta, die twee jaar om komeet 67P heeft gecirkeld, begon vandaag vanaf 19 kilometer hoogte. Met de landing heeft de sonde zich gevoegd bij de kleine lander Philae, die eind 2014 vanaf Rosetta afdaalde naar de komeet. Beide liggen overigens op een andere locatie.

Gedurende de laatste uren heeft Rosetta foto's gemaakt en metingen gedaan aan gassen rond de komeet. Om zo veel mogelijk foto's naar aarde te kunnen sturen tijdens de kamikazeduik, werd de resolutie teruggebracht en zijn de beelden sterk gecomprimeerd. Volgens de vluchtleiders van ruimtevaartorganisatie ESA konden de instrumenten aan boord van Rosetta tot vijf meter boven het oppervlakte data blijven versturen. Daarna werden alle systemen uitgeschakeld, om te voorkomen dat Rosetta onbedoeld radiosignalen blijft uitzenden en daarmee mogelijk interplanetaire ruis veroorzaakt die andere ruimtemissies kan storen. In de laatste uren is naar schatting een kleine 200 Megabyte aan data verstuurd.

ESA plaatste de laatste beelden van Rosetta vrijwel direct op een publieke website, zodat geïnteresseerden direct konden meekijken.

Met een kamikazeduik komt vrijdag - voorlopig - een einde aan het heldenepos van de Rosetta. Wat hebben de komeetjager en zijn lander Philae ons eigenlijk opgeleverd? U leest het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden