Komeetlander Philae wordt herenigd met moederschip

Rosetta en komeetlander Philae worden herenigd. Aan het eind van de missie, in september 2016, zal moederschip Rosetta een harde landing maken op de komeet waar Philae sinds november verblijft.

Bard van de Weijer
Een door de ESA geproduceerde verbeelding van komeetlander Philae (L) die zich losmaakt van moederschip Rosetta. Beeld anp
Een door de ESA geproduceerde verbeelding van komeetlander Philae (L) die zich losmaakt van moederschip Rosetta.Beeld anp

De missie zou aanvankelijk tot december van dit jaar duren, maar ruimtevaartorganisatie ESA maakte vandaag bekend dat ze wordt verlengd. Dit geeft onderzoekers de ruimte te zien of er verschillen bestaan in de hoeveelheid en het soort stof die de komeet uitstoot voor en na de passage van de zon. Op 13 augustus is komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko het dichtst bij de zon.

De kleine lander heeft sinds enkele weken weer contact met de aarde, doordat er meer zonlicht op de panelen valt. Philae heeft lange tijd in slaapstand gestaan, omdat de accu's na de landing in november waren leeggeraakt. Dat kwam doordat het apparaat na zijn landing in een geul terecht was gekomen, waardoor hij goeddeels in de schaduw stond.

De verbinding tussen Rosetta en Philae (het moederschip heeft krachtiger antennes en zendt Philaes signalen door naar de aarde) is nog niet continu. Sinds Rosetta in een gunstiger baan is gebracht rond 67P is er vaker contact, maar de vluchtleiders van ESA werken nog aan een stabielere verbinding.

ESA hoopt dat met de wederopstanding het onderzoek naar komeet 67P kan worden uitgebreid, nu de lander vanaf het oppervlakte kan meten wat er gebeurt als de zon genaderd wordt en de temperaturen oplopen. Zodra er voldoende energie wordt opgewekt, zal ook een nieuwe poging worden gedaan in de komeet te boren, om zijn samenstelling te onderzoeken. Een eerste poging in november mislukte. In augustus zal 67P de zon het dichtst genaderd zijn en ESA heeft goede hoop dat Philae ten minste tot dat moment onderzoek zal kunnen doen.

undefined

Philae landt op de komeet. Beeld anp
Philae landt op de komeet.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden