Kolossale inktvis gevangen bij Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelandse vissers hebben een exemplaar van de zogeheten kolossale inktvis gevangen, het grootst bekende ongewervelde dier ter wereld. Dat hebben de autoriteiten donderdag gemeld....

Van onze verslaggever

De vissers kregen de inktvis, zo'n 10 meter lang en met een gewicht van circa 450 kilo, per ongeluk in hun net toen zij in diepe Antarctische wateren op Patagonische tandvis visten. Het dier was net een tandvis aan het eten.

De kolossale inktvis (Mesonychoteuthis hamiltoni) is nog groter dan de niet verwante reuzeninktvis (Architeutis dux). Er wordt geschat dat de dieren 14 meter lang kunnen worden, mogelijk nog meer. De reuzeninktvis wordt tot 12 meter lang maar is veel minder zwaar. Ter vergelijking: een potvis, de grootste tandwalvis, wordt ongeveer 15 meter lang.

De soort werd in 1925 ontdekt toen enkele tentakels in de maag van een potvis werden aangetroffen. Sindsdien zijn maar weinig kolossale inktvissen gevangen. Het eerste intacte exemplaar was een jong vrouwtje van 150 kilo dat in 2004 in de Ross-zee nabij de Antarctische kust werd opgevist.

De kolossale inktvis is een agressief roofdier dat in diepe Antarctische wateren voorkomt en daar tot een diepte van twee kilometer onder de zeespiegel kan afdalen.

Het nu gevonden exemplaar, een mannetje, was zo goed als dood toen de vissers hem aan boord takelden. Dat kostte ze twee uur. Het dier is aan boord ingevroren om aan wal nader te worden onderzocht, en wordt nu overgebracht naar het nationale museum Te Papa in Wellington.

Volgens een deskundige zouden ‘calamares-ringen’ van het huidige gevangen exemplaar de grootte van een tractorband hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden