Koffiedrinken veroorzaakt toch géén hartritmestoornissen

Anders dan gedacht, verstoort koffiedrinken je hartritme niet, ontdekten Zweedse wetenschappers in een grootschalige studie.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Hartritmestoornissen leiden mogelijk tot een hartaanval of andere vormen van hartfalen. Koffie werd gezien als een mogelijke boosdoener, aangezien bij zware koffiedrinkers de bloeddruk omhoog gaat. Die mythe is nu ontkracht in BMC Medicine.

De onderzoekers gebruikten een enquête uit 1997 onder zeventigduizend Zweden waarin onder meer werd gevraagd naar koffieconsumptie. Via ziekenhuisgegevens achterhaalden ze welke respondenten twaalf jaar later werden gediagnosticeerd met boezemfibrillatie, een veelvoorkomende hartritmestoornis waarbij het hart snel en onregelmatig klopt. Mensen die veel koffie dronken in 1997 bleken later niet vaker een hartritmestoornis te hebben.

Ook toen de onderzoekers hun gegevens op die van vier eerdere Amerikaanse en Zweedse onderzoeken stapelden, waarmee ze in totaal meer dan 248.910 personen onderzochten, vonden ze geen verband.

Verband

Joris de Groot, specialist hartritmestoornissen in het AMC, is overtuigd door de studie. 'Het is fijn dat de onderzoekers verschillende onderzoeken bij elkaar hebben geveegd, dat is veel werk. We hoeven patiënten niet langer te vertellen dat ze koffie moeten laten staan voor hun hartritme.'

De Zweedse onderzoekers hebben nog een kleine kanttekening bij hun studie: de onderzochte personen zijn allemaal Zweeds of Amerikaans. De resultaten zouden daardoor niet zomaar hoeven te gelden voor andere landen. Volgens De Groot zijn de onderzoekers hiermee te bescheiden.

'Ik heb naar aanleiding van de studie gezocht en een onderzoek uit Denemarken gevonden, waar ook geen verband wordt geconstateerd. Dat hebben de onderzoekers blijkbaar gemist.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden