Koffie en beweging verminderen kans op kanker

Koffie en beweging kunnen bij muizen een deel van het schadelijke effect van zonnestralen tenietdoen en hiermee het risico op bepaalde huidkankers verminderen....

Van onze verslaggeefster Sophie Broersen

Uit studies waarbij de leefwijzen van mensen werden vergeleken, zijn ook aanwijzingen gevonden dat beweging en koffie het risico op verschillende soorten kanker verminderen. Met dit experiment proberen de onderzoekers uit te zoeken of dat klopt, en hoe dat dan in zijn werk gaat.

Muizen werden in kooitjes gezet met daarboven speciale UV-lampen. Bij de dieren die water met cafeïne dronken en regelmatig op het looprad in hun kooien tekeer gingen, bleek het percentage UV- beschadigde cellen dat opgeruimd werd het grootst. Bij deze dieren was de onderhuidse vetlaag ook het dunst. Volgens de onderzoekers kan de dikte van de vetlaag niet het hele verschil verklaren.

De Amerikanen willen verder onderzoek doen naar het effect van cafeïne en bewegen op het ontstaan van zonneschade bij de mens. Waarom deze twee factoren heilzaam zijn, is nog niet duidelijk. Mogelijk verhogen zowel cafeïne, als beweging, de productie van stoffen die een rol spelen bij de nuttige celdood.

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling. De UV-straling, bestaande uit UV-B en UV-A, kan in huidcellen schade veroorzaken, vooral aan het dna. Het lichaam kan kapot dna herstellen of, als de schade te groot is, een cel laten afsterven. Als dat niet gebeurt, kan zo'n kapotte cel zich gaan vermeerderen en huidkanker veroorzaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden