KNMG: 'Beperk euthanasie op dementerenden'

Artsenorganisatie KNMG wil de mogelijkheden voor euthanasie bij dementerenden beperken. Vandaag gaat ze met minister Schippers (VWS) in gesprek over aanscherping van de wet. Een klein deel van de artsen protesteert hiertegen: zij vinden dat wordt weggekeken van het lijden van dementerenden.

ArchieffotoBeeld anp

Het conflict draait om ernstig dementerende patiënten die niet meer kunnen communiceren. Zij hebben eerder in een wilsverklaring aangegeven in een dergelijke toestand niet door te willen leven. Volgens de wet is euthanasie bij hen toegestaan, maar de KNMG wil dat dit voor deze groep onmogelijk wordt.

Bij het overleg van vandaag is ook oud-minister Els Borst aanwezig, opsteller van de oorspronkelijke Euthanasiewet. Borst is het niet eens met de opvattingen van de KNMG en stelt dat de wet ook bedoeld is voor patiënten met een wilsverklaring. Ze noemde de interpretatie van de KNMG eerder 'teleurstellend'.

In 2012 scherpte de artsenorganisatie haar eigen normen al eens aan, zodat deze inmiddels conservatiever zijn dan de wet zelf. De KNMG zegt te willen voorkomen dat patiënten die niet meer kunnen communiceren ongewild euthanasie krijgen. 'Wij vinden dat de patiënt zijn verzoek zelf moet kunnen herbevestigen', aldus een KNMG-woordvoerster. 'Dat mag verbaal of non-verbaal. Het hoeft niet in volzinnen.'

Een van de eisen voor euthanasie is dat de arts ervan overtuigd is dat de patiënt zijn verzoek vrijwillig en weloverwogen doet. Volgens de wet mag dat echter ook als er een schriftelijke wilsverklaring is: die kan de mondelinge verklaring vervangen als de patiënt niet meer in staat is om zich te uiten.

Een van de artsen die zich verzet tegen de beperkingen door de KNMG is huisarts Jos van Bemmel. Onlangs riep hij in vakblad Medisch Contact zijn beroepsgroep op tot meer moed. 'Door de wilsverklaring te respecteren, eren we het gedachtengoed van de patiënt zoals hij in het leven stond, en niet van de mens die niet meer weet dat hij bestaat', zegt hij.

Vandaag in de Volkskrant: een interview met huisarts Jos van Bemmel. 'Wie zijn wij eigenlijk dat we de wens van deze mensen niet serieus nemen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden