Knetter

Het ging vorige week over volwassenen - althans meerderjarigen - die 'bammetje' zeggen tegen een boterham. Daarop sluit mooi aan een eerdere reactie van lezeres M.H., die schreef: 'Er lijkt een algemene tendens om simpele, kinderlijke woorden te introduceren in de grotemensenwereld.'..

Bas van Kleef

Vooralsnog houdt ze het bij één voorbeeld, en dat is hetwoord 'knetter'. Aanvankelijk dacht ze nog dat het alleen doorCarry Slee in haar kinderboeken werd gebruikt, maar ze hoort hetsteeds vaker.

Nu kennen we al heel lang 'knettergek' voor 'stapelgek', datkan worden ingekort tot 'knetter' en dan dezelfde betekenisheeft. Van Dale kent ook 'knetter-' als eerste lid van eensamenstelling waarmee wordt aangeduid dat de in het tweede lidgenoemde hoedanigheid in zeer hoge mate aanwezig is: knettergoed,knetterlelijk, knetterstoned.

Die versterkingsfunctie van 'knetter-' wordt volgens H. meeren meer gebruikt. Ervan afgezien dat iemand zich 'knetter' kanlezen, signaleert ze dat men iets ook 'knetterleuk', 'knettertof'en 'knetterstoer' kan vinden. De laatste twee voorbeeldenontleent ze aan respectievelijk Man bijt Hond en BNN.

In dit licht kan het geen toeval zijn dat onlangs dekinderfilm Knetter werd uitgebracht, dat er een nieuw bordspelis dat Knetter heet ('een hilarisch en gek spel voor de helefamilie'), en dat zich in Stein een winkel bevindt die Knetterheet die zich toe legt op de verkoop van 'eigenwijze kleding voorbaby's en kids'. Vooral door dat laatste woord weet je dan welongeveer waar je aan toe bent in die winkel.

Maar 'knetter-' is dus niet uitsluitend voor kids. Een vriendvan H. noemde laatst Europese Cultuurgeschiedenis'knetterinteressant'. Dat was geen ironie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden