Klimaatpanel VN blijft kliekje van bèta's en economen

Het internationale VN-klimaatpanel IPCC wordt nog steeds gedomineerd door een klein clubje Amerikaanse en Britse onderzoekers. Opvallend is bovendien dat ingenieurs, natuurkundigen en economen oververtegenwoordigd zijn, terwijl menswetenschappers 'gemarginaliseerd' zijn.

IPCC-leden Youba Sokona, Ramon Pichs Madruga, Ottmar Edenhofer and Rajendra Pachauri. Beeld anp

Tot die conclusie komt een Spaans-Canadees-Brits onderzoeksteam in Nature Climate Change, na een netwerkanalyse van de 273 auteurs van het IPCC-deelrapport dat gaat over maatregelen tegen klimaatverandering (Werkgroep III).

Een gemis, vinden de auteurs, want als het gaat om zaken als het terugdringen van CO2 is de hulp van bijvoorbeeld sociologen, antropologen en politicologen hard nodig. 'Bijvoorbeeld over de drijfveren rond emissies of de beweegredenen van overheden', zegt hoofdauteur Esteve Corbera van de Universiteit van Barcelona. 'Nu is consensus alleen mogelijk vanuit het beperkte aantal perspectieven.'

Hoewel het IPCC de afgelopen jaren meer variatie aanbracht in zijn auteurs, blijkt uit de netwerkanalyse dat de lijntjes nog altijd overwegend via de VS en het Verenigd Koninkrijk lopen. Zo zijn de auteurs uit zuidelijke landen overwegend opgeleid in het Westen en lopen er nauwelijks lijntjes tussen de opkomende 'BRIC'-landen (Brazilië, Rusland, India en China): ook auteurs uit die landen werken doorgaans samen met het Westen, in plaats van met elkaar. 'Verrassend' vinden de auteurs bovendien de 'onevenredig grote rol' van internationale organisaties als de Wereldbank in het netwerk van de auteurs.

Van de twintig invloedrijkste auteurs zijn 85 procent oud-gedienden 'wiens carrières gestructureerd zijn geraakt rondom de IPCC-beoordelingen en het produceren van papers gericht op de rapporten', schrijft Corbera. De twintig zijn allen econoom of ingenieur; van de twintig zijn er achttien man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.