Klimaatbewuste hackers beweren NASA in de tang te hebben

Zelfs voor een filmscript klinkt het ongeloofwaardig: een groep anonieme hackers heeft twee jaar lang gevoelige informatie van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA gestolen en dreigt die openbaar te maken en een kostbaar onbemand vliegtuig te laten crashen - tenzij de NASA volledige openheid geeft over het manipuleren van het klimaat door het kunstmatig fabriceren van regen.

null Beeld afp
Beeld afp

Toch is dat precies wat hackersgroep AnonSec via sociale media beweert. De groep zou sinds 2013 via in het geniep gekochte inloggegevens de systemen van NASA zijn binnengedrongen. Jarenlang hebben de hackers informatie buitgemaakt, zoals de namen en adressen van 2.400 medewerkers, gegevens van meer dan tweeduizend NASA-vluchten en zeshonderd video's van missies. Die informatie wil AnonSec nu openbaar maken als NASA niet binnen een maand aan de eisen voldoet.

De groep wil dat de ruimtevaartorganisatie de 'echte' gegevens over vervuild en radioactief materiaal in de atmosfeer publiceert. NASA zou het effect van de opwarming van de aarde bagatelliseren met gemanipuleerde informatie en kunstmatige regen, beweert AnonSec.

220 miljoen dollar in de oceaan

Om duidelijk te maken dat het menens is, publiceerden de hackers een screenshot van een vlucht van een onbemand meetvliegtuig van NASA dat de groep bijna had laten crashen. Deze Global Hawk - waarde: 220 miljoen dollar - vliegt op grote hoogte en verzamelt gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. AnonSec nam de controle over en liet het vliegtuig met hoge snelheid op de Grote Oceaan afkomen. 'Meerdere leden waren het hier niet mee eens, want als het was gelukt zouden we als terroristen worden aangemerkt', schrijft de groep in een onlineverklaring. 'Maar toch gingen we door. Haha.'

Gelukkig voor NASA, zo gaat AnonSec verder, zagen werknemers van een grondstation dat het vliegtuig ineens van zijn pad afweek. Via een satelliet konden ze handmatig toegang krijgen en zo voorkomen dat de machine in zee stortte.

Een Global Hawk Drone. Beeld epa
Een Global Hawk Drone.Beeld epa

'Niemand weet het zeker'

NASA ontkent in alle toonaarden dat het gehackt is. AnonSec zou nooit de controle van de Global Hawk hebben overgenomen. De organisatie zal verder alle beweringen van de hackers nauwlettend onderzoeken.

James Scott, onderzoeker bij het Amerikaanse Institute for Critical Infrastructure Technology, zegt dat op dit moment 'niemand zeker weet' of NASA werkelijk is gehackt. Het is niet ondenkbaar: in 2014 legde een 15-jarige jongen het NASA-computersysteem voor 21 dagen plat. Dat systeem liet de ruimtevaartorganisatie onder meer met het internationale ruimtevaartstation communiceren.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden