NIEUWSOsiris-Rex

Klep dicht, planetoïdegruis veilig: ruimtevaartuig Osiris-Rex kan terug naar huis

De klep van ruimtesonde Osiris-Rex is weer dicht. Dat betekent dat het gruis dat het ruimtevaartuig 322 miljoen kilometer verderop op planetoïde Bennu heeft verzameld, is veiliggesteld.

De klep van Osiris-Rex gaat dicht Beeld AFP
De klep van Osiris-Rex gaat dichtBeeld AFP

Osiris-Rex is een ruimteproject van de Nasa dat veel jongensboekfantasieën herbergt. Een onbemande schip moest op zo’n 321 miljoen kilometer afstand van de aarde helemaal zelfstandig een slurf laten zakken naar het oppervlak van planetoïde Bennu. Als een als een ruimtestofzuiger moest de sonde wat korrels opzuigen om, met het planetoïdegruis in zijn binnenste, over een paar maanden de terugreis naar aarde weer in te zetten.

Spannend daarbij: het voertuig is zo ver weg dat technici niet konden bijsturen. Het apparaatje moest helemaal zelf landen (op wat Nasa-personeel ‘Mount Doom’ noemt) en daar beginnen met zuigen. Dat gebeurde echter zo enthousiast dat het iets te veel gruis de capsule binnenhapte.

Onderzoekers hoopten vooraf dat Osiris-Rex 60 gram mee terug naar aarde zou nemen, maar nu blijkt dat het vaartuig in eerste instantie 900 gram had ingeladen. De klep kwam klem te zitten, sloot niet goed en daardoor verloor Osiris-Rex kostbaar gruis. Nu is het toch gelukt de klep te sluiten.

Wat het ruimtevaartuig precies mee naar huis neemt, weten we pas op 24 september 2023, als Osiris-Rex landt in de woestijn van Utah. Als het materiaal van de planetoïde net zo veelbelovend is als wordt gehoopt, bevat het vermoedelijk koolstofrijk materiaal en zijn de korrels in aanraking geweest met water. Water en (complexe) koolstofmoleculen zijn twee van de hoofdingrediënten van het aardse leven.

Wetenschappers hopen dat het materiaal straks prangende vragen kan helpen beantwoorden over de vroegste jaren van onze planeet, inclusief raadsels als ‘waar komen de basisbestanddelen van het leven vandaan?’ en ‘hoe werd de aarde zo’n natte planeet?’

LEES VERDER

Kosmische stofzuiger verzamelt met succes ruimtegruis uit de diepte van ons zonnestelsel

Nasa-sonde Osiris-Rex arriveert vannacht op zijn bestemming. Bij planetoïde Bennu moet hij materiaal ophalen dat ons meer kan leren over het ontstaan van de aarde.

Planetoïde Bennu blijkt zo veelbelovend als gehoopt. Van zijn oppervlak opgezogen korrels kunnen mogelijk de prangendste vragen beantwoorden over de oorsprong van de aarde en het ontstaan van leven.

De planetoïde Ryugu blijkt een poreuze puinverzameling te zijn. Dat leert onderzoek met de Japanse ruimtesonde Hayabusa 2, die een kogeltje op de ruimterots heeft afgeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden