Kleine universiteit meer geciteerd dan reuzen als MIT en Harvard

De vlag kan uit aan de piepkleine Rockefeller University in New York. Volgens de nieuwste tellingen van het Centrum voor Wetenschap en Technologiestudies (CWTS) in Leiden is het de prominentste onderzoeksuniversiteit ter wereld. Ruim 28 procent van haar publicaties behoort tot de allerbest geciteerde artikelen van de laatste vier jaar. Dat is beter dan bij andere geheide toppers als Harvard en Stanford.

Fragment uit de video 'Working at The Rockefeller University' op YouTube. Beeld
Fragment uit de video 'Working at The Rockefeller University' op YouTube.Beeld

De Nederlandse universiteiten duiken pas vanaf positie 55 (Utrecht) op in de wereldranglijst voor research, met 14,6 procent top-artikelen. Laagste Nederlander op de lijst is Tilburg, plek 294, met 10,6 procent. De scores van de vaderlandse universiteiten lopen niet erg ver uit elkaar en verschillen ook niet veel van die van vorige jaren. Toen was Leiden naar eigen zeggen toevallig zelf koploper.

Gereedschap

Aanvoerder Rockefeller in de nieuwe Leiden Ranking 2016 van universiteiten in de wereld is des te verrassender omdat hij vorig jaar niet eens in de Leidse lijst voorkwam. Daarvoor, zegt Ludo Waltman van CWTS, is echter een simpele verklaring: de lijst telt nu honderd meer, relatief kleine universiteiten. 'Het is niet zo dat ze in New York opeens heel goed zijn geworden.'

Met de nieuwe Leiden Ranking slaat het CWTS naar eigen zeggen wel een nieuwe weg in de eeuwige universiteitenwedloop in. Volgens Waltman pronken instellingen en beleidsmakers te veel met hoge plaatsen op de lijst, terwijl er uiteenlopende manieren zijn om de volgorde te bepalen. Dat kan op basis van aantallen publicaties, toppublicaties, al dan niet naar omvang gewogen. Waltman: 'Elke ordening geeft een lijstje waarmee mensen opportunistisch aan de haal gaan. We willen gereedschap bieden aan beleidsmakers, maar geen oordeel suggereren over wie de beste is.'

Bekijk hier de lijst. Om de relevante lijst te krijgen, klik op de kop 'PP(top 10%)'.

Om misverstanden te voorkomen, presenteert het CWTS de resultaten dit jaar op volgorde van het aantal publicaties van een instelling in de periode 2011-2014. Geen enkele beleidsamaker zal daarin een serieus teken van kwaliteit zien, zegt Waltman. 'Het is onze manier om mensen aan het denken te zetten. We hebben zelfs even overwogen om vanaf nu helemaal de term 'ranking' niet meer te gebruiken.' Daarvoor is Leiden Ranking echter te zeer een internationaal merk geworden.

De Leidse ranglijst is een van de handvol rankings die universiteiten wereldwijd vergelijken. Het is de enige lijst die puur op publicaties is gebaseerd. Andere lijsten, zoals die van de Times Higher Education, berust meer op reputatie, waarbij het oordeel van prominenten en studenten meetelt.

In Europa vormen Britse en Zwitserse universiteiten de kopgroep. Wereldwijd leiden de Amerikanen. Singapore, China en Saoedi-Arabië voeren de lijsten elders aan.

Fragment uit de video 'Working at the Rockefeller University' op YouTube. Beeld
Fragment uit de video 'Working at the Rockefeller University' op YouTube.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden