Kleine meerderheid Nederlanders voor nieuwe donorwet: 51 procent is voor, 43 tegen

Onder alle kiezers tezamen is 51 procent voor de nieuwe wet. 43 procent is tegen, blijkt uit representatief onderzoek van I&O Research. In de nieuwe donorwet wordt iedereen na overlijden potentieel orgaandonor, tenzij expliciet bezwaar is aangetekend.

Raoul du Pre
null Beeld anp
Beeld anp

Onder de kiezers van de meest uitgesproken tegenstanders SGP, PVV en ChristenUnie is het overgrote deel tegen de nieuwe wet. De kiezers van D66 en GroenLinks zijn overwegend net zo duidelijk voor als hun fracties in de senaat. Onder alle kiezers tezamen is 51 procent voor de nieuwe wet, 43 procent is tegen.

Het onderzoek van I&O Research liep van 2 t/m 6 februari 2018, tussen de twee cruciale debatten in de Eerste Kamer in. De resultaten werden gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Geen bezwaar

Aanstaande dinsdag stemt de Eerste Kamer over de nieuwe wet op de donorregistratie. Nu is in Nederland niemand na overlijden orgaandonor, totdat expliciet toestemming is gegeven. Onder druk van de lange wachtlijsten voor donororganen draait initiatiefneemster Pia Dijkstra in haar wetsvoorstel het principe om: straks is iedereen na overlijden potentieel orgaandonor, tenzij expliciet bezwaar is aangetekend. Het donorregister kent dan vier categorieën: bewuste ja-zeggers, bewuste nee-zeggers, mensen die het aan hun nabestaanden overlaten en mensen die niets van zich hebben laten horen. Die laatsten vallen in de categorie 'geen bezwaar'.

Onderling verdeelde fracties

In de Eerste Kamer zijn PVV, SGP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren tegen. SP, D66 en GroenLinks zijn voor. De doorslag moet komen van individuele senatoren van CDA, VVD en PvdA. Die fracties zijn onderling verdeeld. Dat geldt ook voor hun kiezers, blijkt uit de peiling. Van de CDA-stemmers is 45 procent voor de nieuwe wet, van de PvdA-kiezers 59 procent en van de VVD-kiezers 62 procent.

Opvallend detail: de Partij voor de Dieren is in de Tweede én de Eerste Kamer uitgesproken tegen de nieuwe wet, maar de helft van de eigen kiezers (51 procent) is voor.

Pia Dijkstra (D66) spreekt tijdens het debat in de Eerste Kamer over het initiatiefvoorstel om een actief donorregistratiesysteem in te voeren. Beeld anp
Pia Dijkstra (D66) spreekt tijdens het debat in de Eerste Kamer over het initiatiefvoorstel om een actief donorregistratiesysteem in te voeren.Beeld anp

Twijfel
De initiatiefnemer van het wetsvoorstel over donorregistratie, Tweede Kamerlid Pia Dijkstra, ging de tweede ronde van het debat in de Eerste Kamer zelfverzekerder in dan de eerste. Maar veel senatoren blijven twijfelen.

Europese voorbeelden
In veel Europese landen is het allang vanzelfsprekend dat een burger orgaandonor is, tenzij hij daar bij leven uitdrukkelijk bezwaar tegen heeft gemaakt. Waarom hier dan toch die twijfel?

Balanceeract
Ze was tot in de puntjes voorbereid, maar oogde ook gespannen tijdens het debat over haar donorwet in de Eerste Kamer. Door het uitstellen van de stemming moet Pia Dijkstra (D66) haar balanceeract nog even volhouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden