Kleine en dikke mensen hebben grotere kans op armoede

Maatschappelijk succes is mede afhankelijk van gewicht en lengte.

Margreet Vermeulen
null Beeld anp
Beeld anp

Klein en dik? Slecht nieuws voor uw portemonnee. Korte mannen verdienen minder dan lange mannen. Dikke vrouwen hebben minder te besteden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter dat vandaag wordt gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). Een paar kilo's of centimeters kunnen zomaar een strop opleveren van bijna 2.000 euro op jaarbasis.

Dat slanke, lange mensen een grotere kans hebben op maatschappelijk succes was al bekend. De geldende verklaring daarvoor is dat zij veelal uit een welgesteld nest komen, met voldoende voeding in de eerste levensfase en meer scholing dan gemiddeld.

De nieuwe Britse studie zegt nu dat niet alleen afkomst bepalend is voor lengte en gewicht, maar dat ook het omgekeerde waar is. Je gewicht en omvang bepalen mede in welke sociale klasse je terechtkomt, uitgedrukt in onder meer werk- en opleidingsniveau en gezinsinkomen. Het bewijs halen ze uit de genetica.

De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van 120 duizend Britse mannen en vrouwen. Ze zagen dat lange mannen - ook nog eens in het bezit van veel genen die met lengte geassocieerd worden - meer geld verdienen dan korte mannen met een vergelijkbare afkomst en intelligentie. Een verschil van 7,3 centimeter leverde de langste man gemiddeld 2.000 euro per jaar op. Bij vrouwen is lengte minder belangrijk, maar gewicht des te meer. Vrouwen die genetisch aanleg hebben om dik te worden en 6,3 kilo meer wegen dan vrouwen van dezelfde afkomst en intelligentie, verdienen gemiddeld 2.000 euro minder per jaar. Mogelijk worden mannen en vrouwen die niet aan het schoonheidsideaal voldoen bij sollicitaties gediscrimineerd of hebben ze een lager zelfbeeld. Daarover doet de studie geen uitspraak.

'Uiterlijk speelt duidelijk mee'

Voor psycholoog en SCP-onderzoeker Cretien van Campen bevestigt de studie eerder SCP-onderzoek. 'In ons onderzoek Verschil in Nederland uit 2014 constateerden wij ook al dat het uiterlijk enorme invloed heeft op je levensloop. Of het nu gaat om de hoogte van het inkomen, de kans om aangenomen te worden tijdens een sollicitatiegesprek, het aanknopen van vriendschappen of de mate van tevredenheid. Het uiterlijk, waaronder lengte en gewicht, speelt duidelijk mee.'

Van Campen vindt dat het Britse onderzoek indrukwekkend qua omvang. Of nu spijkerhard is aangetoond dat een kort en dik lijf gemiddeld genomen tot een lager loon leidt, betwijfelt hij. 'Genetische aanleg interacteert met de fysieke en sociale omgeving gedurende de levensloop.'

De Britse studie vergeleek overigens niet het persoonlijk, maar het gezinsinkomen. Dat kleine mannen minder te besteden hebben, hoeft dus niet te betekenen dat ze geen goede baan konden krijgen. Wellicht zijn ze minder goed in staat een kapitaalkrachtige partner te vinden of vast te houden. Ook bij vrouwen kunnen de extra kilo's vooral op de huwelijksmarkt hun tol eisen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden