'Kinderen niet snel vatbaar voor regelmatig gebruik e-sigaret'

De e-sigaret lijkt het aantal tabaksverslaafden onder jongeren niet in de hand te werken. Veel kinderen zeggen wel eens een e-sigaret geprobeerd te hebben, maar slechts een beperkt deel van hen gaat daarmee door. Dit blijkt uit een studie van Cardiff University (Wales) in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open.

Dirk Waterval
null Beeld anp
Beeld anp

Onlangs nog scherpte staatsecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn de regels aan omtrent de op basis van waterdamp werkende 'sigaret'. Dit omdat uit Nederlands onderzoek bleek dat de e-sigaret schadelijker is dan gedacht. Een van de argumenten die tegenstanders van de e-sigaret vaak gebruiken is dat de dampers een opstap voor de jeugd zouden zijn naar een nicotineverslaving.

Maar dat bleek niet uit de studie van Cardiff University. Hoewel 12,3 procent van de kinderen uit Wales tussen de elf en zestien jaar wel eens een e-sigaret heeft geprobeerd, zegt maar 1,5 procent van die leeftijdscategorie dat regelmatig te doen. Regelmatig definiëren de onderzoekers hierbij als minimaal eens per maand. De jongeren die wél regelmatig een e-sigaret opstaken rookten in die tijd ook al tabak. Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van twee eerder afgenomen vragenlijsten uit 2013 en 2014, waar meer dan 10.000 jongeren aan meededen.

Nicotine

Omdat de meeste e-sigaretten - niet alle - gewoon nicotine bevatten, lijkt het vreemd dat de elektronische variant minder verslavend zou zijn. Hoogleraar psychologie aan de UvA Reinout Wiers is echter niet verbaasd. 'Het is een combinatie van stoffen in tabak die heel verslavend is, niet zozeer alleen nicotine. Als het nu ineens een trend zou zijn onder kinderen om nicotinekauwgom te gaan kauwen zou ik ook niet verwachten dat er enorme aantallen nicotinekauwgomverslaafden zouden ontstaan.'

'Dit is een goed onderzoek zonder al te veel pretenties', zegt Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'Maar het geeft geen antwoord op de vraag of de e-sigaret kinderen klaarstoomt voor het roken van tabak. Daarvoor heb je fundamenteel onderzoek nodig en moet je kinderen die wel of geen e-sigaretten roken voor langere tijd volgen.'

Onderzoek in opdracht van het Trimbos instituut wijst uit dat het aantal e-sigarettenrokers tussen 2012 en 2013 is verdrievoudigd in Nederland, van één naar drie procent. Nieuwe cijfers over de stijging in 2014 komen aanstaande vrijdag uit, laat het instituut weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden