Kinderen in asielzoekerscentra krijgen ongezond eten

Kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra eten te vet en krijgen te weinig vitamines en mineralen binnen, stellen internisten van het Groningse universitaire ziekenhuis en van het MOA (Medische Opvang Asielzoekers)....

De kinderartsen bezochten drie asielcentra in het noorden van het land onder meer in Drachten. Ze brachten in kaart wat kinderen (van 2 tot 12 jaar) daar eten, voedsel dat hun ouders zelf in de centra bereiden.

Ze ondervroegen 135 kinderen die gemiddeld drie jaar in Nederland verbleven, afkomstig uit verschillende landen in Oost-Europa, Afrika en Azië – representatief voor alle kinderen in asielzoekercentra. De meeste kinderen eten te veel vet, blijkt uit de analyse, met name te veel verzadigd vet, en oudere kinderen nog wat meer dan jongere.

Te veel vet heeft directe gevolgen voor hun gezondheid, stellen de onderzoekers. Van de onderzochte kinderen was 13 procent te dik, 5 procent was veel te dik. Dat zijn ze geworden tijdens het verblijf in Nederland, schrijven de kinderartsen.

Ook krijgen de kinderen te weinig vitamines binnen, met name A en D, en te weinig mineralen als ijzer en calcium. Voor een deel komt dat doordat ze te weinig melk drinken.

De kinderartsen zoeken de oorzaak van de slechte voedingsgewoonten in asielzoekerscentra in het beperkte budget en de slechte kookfaciliteiten. Ook hebben de asielzoekers moeite te wennen aan het voedsel dat hier te koop is. 'We doen er alles aan om het te verbeteren, zegt een woordvoerder van het MOA. 'Het eetgeld wordt de komende jaren gefaseerd verhoogd, en hulpverleners hebben een draaiboek voeding gekregen. Maar we zijn er nog niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden