Kinderen halen geen hoger cijfer door ritalin

Een school in Apeldoorn. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een school in Apeldoorn.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Van adhd-medicijnen presteren kinderen niet beter op school. Neuropsychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam adviseren behandelaren daarom geen middelen als ritalin of concerta meer voor te schrijven met het oog op de leerprestaties.

Dat is een belangrijk signaal aan ouders die om ritalin vragen om de leerprestaties van hun kinderen te verbeteren.

Opvallend is dat adhd-medicatie wel bij 70 procent van de kinderen positieve effecten heeft op het gedrag. Medicatie remt de hyperactiviteit en bevordert de concentratie. Maar dat vertaalt zich niet in betere scores. Medicatie vergroot wel de productiviteit, in de zin dat kinderen meer lees- en rekenopdrachten afronden als ze medicatie krijgen. Maar ook dat vertaalt zich niet in mooiere cijfers.

Uitgesplitst naar verschillende schoolvakken

De onderzoekers van de Vrije Universiteit baseren zich op een nieuwe studie waarin zij 41 bestaande onderzoeken onder 2.102 kinderen analyseerden. Daaruit bleek dat kinderen na een paar dagen tot een paar weken slikken niet beter lezen of spellen dan kinderen die een neppil kregen. De kwaliteit van rekenen gaat iets vooruit. 'Maar dat is verwaarloosbaar, niet te vertalen in extra punten voor een proefwerk of op een rapport', aldus onderzoeker Anne Fleur Kortekaas-Rijlaarsdam van de VU.

Het is de eerste keer dat de kortetermijneffecten van adhd-medicijnen zijn uitgesplitst naar verschillende schoolvakken. 'Dat is belangrijk', vindt Kortekaas-Rijlaarsdam, omdat je voor rekenen andere vaardigheden nodig hebt dan voor lezen en spellen. Het zou kunnen dat de ene vaardigheid er door methylfenidaat - het werkbare bestanddeel in ritalin en concerta - wel op vooruitgaat en de andere vaardigheid niet.

Adhd-expert en psychiater Jan Buitelaar van Radboudumc, niet betrokken bij de Amsterdamse studie, reageert: 'Kinderen worden niet slimmer van medicatie, om het maar even simpel te formuleren. Dat had ik overigens wel verwacht. Op z'n best maken medicijnen het iets makkelijker eruit te halen wat erin zit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden