Kenia gaat neushoorns chippen tegen stroperij

De Kenia Wildlife Service gaat proberen alle zwarte neushoorns in Kenia van een chip te voorzien. Daarmee hopen ze de route die een gestroopte neushoornhoorn aflegt in kaart te kunnen brengen, en zo stropers te stoppen.

Een zwarte neushoorn zonder hoorn Beeld afp
Een zwarte neushoorn zonder hoornBeeld afp

Het Wereld Natuurfonds doneerde de chips deze week aan de Keniaanse overheid. Het is één van de maatregelen waarmee Afrikaanse landen stroperij tegen proberen te gaan. Ook worden bijvoorbeeld drones gebruikt om de steppe in de gaten te houden. Kenia is het eerste land waar de tracking-chips worden gebruikt.

Volgens het WNF zijn de chips belangrijk, omdat de oorsprong van een hoorn heel moeilijk vast te stellen is. 'Na het stropen gaat de hoorn vaak naar Vietnam of een ander Aziatisch land. Als ze daar liggen, hebben we geen idee meer uit welk land de neushoorn komt,' vertelt de WNF-persvoorlichter. Met een chip, die op de hoorn komt te zitten, kunnen de autoriteiten dit wel bijhouden en zo vaststellen waar de stroop het ergst is. 'Door de keten in beeld te brengen, wordt preventie makkelijker.' Ook levert de chip bewijs tegen stropers, mochten ze worden gearresteerd.

Neushoornhoorns zijn populair in Azië, omdat ze een belangrijk ingrediënt van traditionele Chinese 'medicijnen' zijn. Het grootste gedeelte van alle gestroopte hoorns uit Afrika komt dan ook in Aziatische landen terecht.

Wit en zwart
In Afrika komen twee soorten neushoorns voor: de witte en de zwarte. De zwarte is zeldzamer, met in Kenia slechts 800 exemplaren in het wild. Doordat de zwarte neushoorn steeds moeilijker te vinden is, en omdat natuurorganisaties ze steeds beter kunnen beschermen, neemt de stroop op witte neushoorns toe. Deze leven namelijk vaker op de open savanne en zijn dus makkelijker te stropen. Kenia wil, onder andere door de chips, in 2020 weer een neushoornpopulatie van 1000 hebben.

Het chippen van alle Keniaanse neushoorns is niet eenvoudig. Eerst moeten de natuurbeschermers ze vinden, vervolgens verdoven en dan kunnen ze gechipt worden. Hoe lang dit gaat duren is nu nog niet bekend.

Minder gedode neushoorns

De afgelopen tijd gaat het iets beter met de neushoorns op het Afrikaanse continent. Hoewel de stroop op witte neushoorns toeneemt, worden er nog wel meer geboren dan gedood. De zwarte neushoorn-populatie stabiliseert ook, vooral doordat Zuid-Afrika en Namibië meer doen om de dieren te beschermen.

Een baby-neushoorn in een dierentuin Beeld getty
Een baby-neushoorn in een dierentuinBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden