Kankermedicijn werkt beter met cola

Medicijnen innemen met water blijkt niet altijd de beste keuze: cola is soms effectiever. Rotterdamse wetenschappers hebben ontdekt dat een veelgebruikt medicijn tegen longkanker beter in het bloed wordt opgenomen als patiënten de pil innemen met een glas cola. Door die frisdrank wordt de maag tijdelijk zuurder, waardoor het medicijn sneller oplost.

Doordat de maag tijdelijk zuurder wordt, wordt het medicijn tegen longkanker beter opgenomen Beeld ANP
Doordat de maag tijdelijk zuurder wordt, wordt het medicijn tegen longkanker beter opgenomenBeeld ANP

Ron Mathijssen, internist-oncoloog in het Erasmus MC, verwacht dat het cola-effect ook bij andere kankermedicijnen een rol speelt. De nieuwe typen geneesmiddelen die veel kankerpatiënten gebruiken zijn er alleen in pilvorm. Een efficiënte opname in de maag is dan vaak cruciaal.

Hoogleraar Mathijssen stuitte met ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen op de colaroute toen ze een oplossing zochten voor een veelvoorkomend probleem: de meeste kankerpatiënten slikken veel medicijnen (pijnstillers bijvoorbeeld) die de maagwand kunnen aantasten. Ter bescherming van de maag gebruiken ze maagzuurremmers. Maar het medicijn erlotinib, dat veel longkankerpatiënten gebruiken, is pas effectief als het goed oplost in de maag - en daarvoor is zuur nodig. Oplossing: heel even de maag wat zuurder maken. Dat kan met cola, de zuurste frisdrank die er is.

Maagzuurremmers

Mathijssen en Van Leeuwen deden onderzoek bij 28 kankerpatiënten, die ze het medicijn een week met water lieten innemen en een week met cola. De helft van de groep slikte maagzuurremmers. Bloedonderzoek wees uit dat met cola meer medicijn werd opgenomen dan met water. In de groep die maagzuurremmers slikte, nam de opname door de cola met gemiddeld 40 procent toe, in de groep zonder maagbeschermers was dat 10 procent. De wetenschappers presenteren hun bevindingen dit weekeinde op een internationaal kankercongres.

Dat cola de opname van medicijnen kan bevorderen is bekend, zegt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie in Wageningen. Zo werken anti-schimmelmiddelen een stuk beter als ze worden ingenomen met een koolzuurhoudende drank, zegt hij. 'Dat wordt zelfs als advies gegeven.' Gecombineerd met een zure frisdrank vallen die medicijnen sneller uiteen; bovendien vertraagt het koolzuur de lediging van de maag, zodat de medicijnen langer in een zuurbad liggen.

Lagere dosis

Dat eenzelfde effect nu ook bij een kankermedicijn wordt aangetroffen, kan grote gevolgen hebben, denkt Mathijssen. Alle studies met erlotinib zijn gedaan met water. Als cola de opname van het middel bevordert, werkt het mogelijk beter dan gedacht. De Rotterdammers kunnen daar niets over zeggen, ze hebben nog niet onderzocht of patiënten langer leven door inname met cola.

Andere optie: als het cola-effect in een groter onderzoek standhoudt, is het misschien mogelijk om patiënten een lagere dosis te geven, wat de kosten fors kan drukken. Erlotinib kost een paar duizend euro per maand. Wereldwijd is het al een miljoen keer voorgeschreven.

Cola light werkt niet zo goed. Die variant bevat iets minder koolzuur. Daardoor leegt de maag zich sneller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden