Kankercel pleegt zelfmoord door zuur

Kankercellen onderscheiden zich van normale lichaamscellen door hun vermogen zich onbeperkt te delen. Waar normale cellen na vijftig tot zeventig delingen het loodje leggen en afsterven, kunnen kankercellen in principe tot in het oneindige doorgaan....

Het verschil heeft te maken met de activiteit van het enzym telomerase. Dit bewerkstelligt dat de telomeren (de uiteinden van de chromosomen, de dragers van het erfelijk materiaal DNA) intact blijven.

In normale cellen brokkelt bij iedere deling een stukje van de telomeren af, totdat die zo kort zijn geworden dat het DNA niet langer kan worden vermenigvuldigd.

De meeste kankercellen hebben daar geen last van; in 90 procent van de tumorcellen is het gen voor telomerase aangeschakeld, waardoor na iedere celdeling de telomeren weer op lengte worden gebracht.

Diverse onderzoekers zien in dit mechanisme een aangrijpingspunt voor nieuwe antikankermedicijnen. Als de activiteit van het telomerase-enzym kan worden geblokkeerd, zal de eindeloze deling van kankercellen vanzelf stoppen en zal de tumor afsterven, is de gedachte.

Onderzoekers van de universiteit van Texas (VS), onder wie de befaamde telomeer- en telomerasespecialist Jerry Shay, hebben nu experimenteel bewijs dat deze aanpak van kanker in principe werkt. In de Proceedings of the National Academy of Sciences van 7 december melden ze dat het continu toedienen van telomerase-remmers onsterfelijke borstkankercellen in kweek tot zelfmoord (apoptose) dwingt.

De onderzoekers gebruikten een eiwit-nucleïnezuur (PNA) en een kunstmatig stukje RNA om het telomerase-enzym te blokkeren. Of hun laboratorium-bevinding in een bruikbare therapie kan worden omgezet, is nog niet duidelijk. De behandeling lijkt het beste te werken bij kankercellen die al korte telomeren hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden