Kamer wil bontfokkerij in tien jaar afschaffen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de nertsenhouderij in Nederland wordt afgeschaft. Ze heeft de regering donderdag gevraagd direct een groeistop af te kondigen in de sector, en maatregelen te nemen om binnen tien jaar de hele sector af te bouwen....

De Nederlandse Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren (NFE) is verbijsterd. NFE-secretaris W. Verhoeven: 'Drie jaar geleden zijn afspraken met de overheid gemaakt over hoe het welzijn van de dieren verbeterd kon worden. Daarvoor heeft de sector zwaar geïnvesteerd. Je kunt ons niet, als we net op koers liggen, een beroepsverbod opleggen.' Volgens hem zou de Kamer spreken over het plan van aanpak, niet over een verbod.

De NFE stapt naar de rechter indien het verbod wordt doorgezet. In Nederland worden jaarlijks 2,6 miljoen nertsen gefokt in tweehonderd nertsenhouderijen met zo'n duizend werknemers.

D66, GroenLinks, PvdA, SP en RPF/GPV vinden het dierenwelzijn zwaarder wegen dan het in stand houden van de sector. Het is nog niet zeker of het kabinet hun wil uitvoert. Minister Brinkhorst van Landbouw laat in september weten hoe hij tegen de nertsenhouderij aankijkt. Hij kan de ethische bezwaren goed invoelen, zei hij. Maar de overheid kan niet zomaar een sector sluiten waarmee nota bene afspraken zijn gemaakt voor betere huisvesting van de dieren. Brinkhorst zal daarom met de sector gaan overleggen.

Brinkhorst becijferde dat sluiting van de sector ineens de overheid zeker 350 miljoen gulden zou kosten. Daarom pleit de Kamer voor een afbouw op termijn.

De landbouworganisatie LTO Nederland spreekt van 'een onbetrouwbare overheid'. Volgens secretaris W. van de Fliert kan de overheid niet na drie jaar ineens ethische bezwaren opperen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.