Kamer staat open voor euthanasie jong kind

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat ervoor open dat levensbeëindiging kan worden toegepast bij kinderen onder de twaalf jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. In ieder geval de coalitiepartijen VVD en PvdA scharen zich vrijdag achter het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) hierover.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

In Nederland is het nu alleen toegestaan om euthanasie toe te passen voor kinderen vanaf twaalf jaar of vóór het eerste levensjaar. De NVK vindt het 'niet juist' dat deze keuzes voor jongere kinderen niet mogelijk zijn, omdat zij als 'wilsonbekwaam' worden beschouwd. De vereniging pleit voor onderzoek naar de huidige zorg en regelgeving rond euthanasie bij kinderen.

De VVD is het daarmee eens en wil onnodig leed bij ernstig zieke kinderen en hun ouders waar mogelijk voorkomen. De PvdA vindt dat zo nodig de wet moet worden gewijzigd. GroenLinks wil ook dat jonge kinderen de mogelijkheid voor euthanasie krijgen.

Wilsbekwaamdheid

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde moet de huidige leeftijdsgrens van 12 jaar worden losgelaten en moet per kind worden getoetst of het wilsbekwaam is.

Onderzoek

Volgens de Nederlandse wet is een kind vanaf 12 jaar wilsbekwaam. Wel moeten de ouders bij een euthanasieverzoek toestemming verlenen. Voor zover bekend zijn in Nederland tussen 2002 en 2012 vijf euthanasieverzoeken van minderjarigen gehonoreerd. Het betreft een kind van 12 jaar en vier van 16 en 17 jaar.

Tot nu toe is er weinig onderzoek gedaan naar de vraag hoe kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar, en oudere, wilsonbekwame kinderen, overlijden. De kinderartsen willen daarom nader bestuderen welke knelpunten er precies zijn rond het levenseinde van kinderen voordat ze definitief oproepen tot een wetswijziging. Tot die tijd stelt de NVK een 'expertisecommissie' in, bestaande uit ervaren kinderartsen, om te adviseren bij euthanasiebesluiten.

Critici noemden de voorstellen van de kinderartsen eerder een brug te ver. Zij vrezen dat ouders die niet langer kunnen aanzien dat hun kind lijdt, te veel invloed zullen krijgen bij euthanasieverzoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden