Kameleontoetsenbord geeft meubelstuk weer beetje opwinding

Consumenten worden niet meer warm van nieuwe computers. Dus nam Apple het 35 jaar oude toetsenbord onder handen.

De vaste toetsen zijn vervangen door wat we de Touch Bar mogen noemen.

Bezoekers van de website ReCode troffen eind oktober Walter Mossberg, de grand old man van de Amerikaanse computerjournalistiek, aan in een sombere bui. Misschien was zijn leeftijd van invloed (Mossberg is 69). Misschien kwam het door zijn lange staat van dienst (hij schrijft al 28 jaar over computers). Misschien ging hij gebukt onder het jaargetijde (herfst). Hoe het ook zij, Mossberg sipte dat onze liefde voor de pc voorbij is.

'De pc is het meubelstuk geworden van ons digitale bestaan', schreef Mossberg. 'Hij is absoluut nodig. We zouden niet zonder kunnen. Maar we raken er ook niet erg opgewonden meer van, we scheppen niet meer op over onze computers, we vervangen ze niet meer zo vaak en als we dat wel doen verwachten we geen revolutionaire nieuwe functies.' The thrill is gone, citeerde Mossberg de blueslegende B.B. King.

De cijfers lijken de journalist gelijk te geven. De verkopen van desktop-pc's en notebooks dalen al vijf jaar achtereen en zullen ook komend jaar weer krimpen. Consumenten en bedrijven doen gewoon langer met hun pc's, aldus analist Mikako Kitagawa van marktvorser Gartner. 'Van de drie apparaten die de meeste consumenten hebben heeft de pc de minste prioriteit, dus voelen gebruikers minder de noodzaak om te upgraden dan vroeger. Sommigen zullen besluiten nooit meer hun pc te vervangen.

'Zijn we echt pc-moe? Misschien slaagt Apple erin om ons toch weer een beetje opgewonden te laten raken over 'het meubelstuk'. Enkele dagen na Mossbergs klaagzang introduceerde het bedrijf een nieuwe uitvoering van de MacBook Pro, zijn notebook voor professionele gebruikers. De woorden 'nieuw', 'spannend' en 'innovatief' stuiterden door de krantenkolommen en recensies.

Vanzelfsprekend heeft de MacBook Pro van 2016 een beter beeldscherm, een grotere track pad (een aanraakgevoelig vlak om de cursor te bedienen), een betere processor enzovoorts. Die upgrades waren Apple geraden. Maar het is het toetsenbord dat de grootste transformatie heeft ondergaan. Daar zijn de functietoetsen verdwenen de F1- tot F12-knoppen die iedere computergebruiker sinds 1981 op de bovenste rij van zijn computerklavier vindt. Dat is nieuws, ook als je geen Mac bezit.

De vaste toetsen zijn vervangen door wat we de Touch Bar mogen noemen. Dat is een langwerpig, smal aanraakscherm waarop afhankelijk van wat je op de MacBook Pro doet knoppen met functies verschijnen. Standaard zie je toetsen voor de helderheid van het scherm, het volume, de luidspreker aan of uit, de Escape-knop en een nieuwe knop waarmee je de digitale, pratende assistent Siri wakker maakt.

Andere knoppen ploppen tevoorschijn als je bijvoorbeeld het Mail-programma start, zoals de Nieuw-knop om een nieuw bericht op te stellen. Nog leuker wordt het als je een geadresseerde begint in te tikken: op de Touch Bar verschijnen de mailadressen van mogelijke ontvangers van je boodschap. Tik je daarna je bericht, dan verschijnen er suggesties voor woorden die je kunt selecteren, net als QuickType dat doet op de iPhone. Het is ook mogelijk om door alle mogelijke emoji (pictogrammen) te scrollen.

Zo kan de Touch Bar er bij elke toepassing anders uitzien, zoals een kameleon van kleur verschiet. Er zijn nog niet veel toepassingen van andere partijen dan Apple die gebruik maken van de Touch Bar. De App Store met software voor de Mac telt er precies 26. Daar zitten veel professionele toepassingen bij die de consument minder zullen aanspreken.

De functietoetsen en de F1- tot F12-knoppen zijn verdwenen.

Dat aanbod zal ongetwijfeld snel groeien, en ook buiten Apples officiële winkeltje om. Ene Graham Parks heeft al een app gemaakt die de Touch Bar in een piano verandert waarmee je 128 instrumenten kunt nabootsen. Anderen bouwden de Touch Bar inmiddels al om tot de bumper, die met de rode signaalbalk, van de robotauto KITT uit de televisieserie Knight Rider. Of priegelden er een simpele versie in van het klassieke computerspelletje Lemmings. Als dat bij oude computerschrijvers geen glimlach op het gezicht tovert, dan is de pc echt verloren.

Niet pro genoeg

De nieuwe MacBook Pro krijgt complimenten van gebruikers en recensenten voor de Touch Bar, die de vaste functietoetsen (F1 tot en met F12) vervangt door een klein aanraakscherm met iconen, voor elke toepassing weer anders. Er klinkt ook applaus voor de vingerafdrukherkenning, waarmee je de notebook ontgrendelt of apps afrekent in de iTunes App Store.

Maar op andere wijzigingen is een storm van kritiek losgebarsten. Weg is de ingebouwde lezer voor SD-geheugenkaarten en de standaard USB-, ethernet-, Thunderbolt- en video-aansluitingen. Apple heeft die opgeofferd voor twee of vier poorten, afhankelijk van het model, van het type Thunderbolt 3 (ook geschikt voor USB-C). Die Thunderbolt 3-poorten zijn multifunctioneel: je kunt er de MacBook Pro mee opladen, een extern scherm mee aansturen en allerlei apparaten mee koppelen vooropgesteld dat die ook Thunderbolt 3 of USB-C gebruiken. Om hun oude apparatuur te koppelen moeten gebruikers adapters kopen en meezeulen. Dat maakt de MacBook Pro ongeschikt voor professionals, vinden critici.

Het is de tweede keer in een jaar dat Apple onder vuur ligt: eerder verloor de iPhone zijn koptelefoonuitgang. Apple heeft zich de kritiek aangetrokken: tot januari zijn de prijzen van sommige Thunderbolt 3-accessoires met 20tot 40 procent verlaagd.

MacBook Pro 2016 mét Touch Bar en 13-inchscherm is vanaf €1.999 verkrijgbaar, de prijs voor modellen met een 15-inchscherm begint bij €2.700.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden