Kamelen leefden eerst op de Noordpool

Miljoenen jaar geleden leefde de kameel op de Noordpool, tijdens een tijd waar het klimaat in die regio veel zachter was dan nu. Dat schrijven Canadese wetenschappers in het Britse vakblad Nature Communications.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De grootvader van alle kamelen, dromedarissen en moderne lama's werd dus niet geboren in de Sahara, het Arabische schiereiland of de Andes, maar in Noord-Amerika tijdens het Eoceen, zo'n 45 miljoen jaar geleden.

De kamelen zouden vervolgens gemigreerd zijn naar Azië via een dunne landtong die toen de twee continenten verbond in de Beringstraat. Een ander deel van de familie heeft koers gezet in de richting van Zuid-Amerika, waar hun afstammelingen nog steeds leven: lama's, alpaca's en vicuña's.

De theorie vindt zijn grondslag in een stukje gefossiliseerde beenderen van 3,5 miljoen jaar oud, dat ontdekt werd bij versteende bomen op het grote eiland Ellesmere van de Canadese Arctische archipel bij de Noordpool en Groenland. De resten van 'de kameel van Ellesmere' zijn van een dier dat leefde tijdens de warme periode van het Plioceen, waarin de regio was bebost.

Vandaag kent het eiland Ellesmere bijna geen vegetatie. In die tijd was de gemiddelde jaartemperatuur er ongeveer 2 à 3°C hoger dan vandaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden