Kalmte is besmettelijk en vieze surfers gezocht

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

CT-scan met minder straling

De hoeveelheid straling van CT-scans kan fors omlaag zonder dat de beeldkwaliteit daaronder lijdt. Met behulp van nieuwe technologie kan de stralingsbelasting met 25 tot 80 procent worden gereduceerd. Daarmee is de stralingsdosis van een CT-scan vergelijkbaar met die van een röntgenfoto.

Dat concludeert arts-onderzoeker Martin Willemink in zijn proefschrift waarop hij deze week aan het UMC Utrecht promoveerde.

Met een CT-scan kunnen scherpe 3D-beelden worden gemaakt van het hele lichaam. Daarmee kunnen aandoeningen worden opgespoord of uitgesloten. Maar te veel straling kan het dna beschadigen en mogelijk kanker veroorzaken. Vooral voor kinderen is een lage stralingsbelasting van groot belang.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Creativiteit en schizofrenie hangen écht samen

De aanleg voor schizofrenie hangt echt op een diepzinnige manier samen met creatief talent. Dat verband, beroemd door geestesziekte kunstenaars als Vincent van Gogh, werd eerder al vastgesteld in IJsland, maar blijkt nu ook uit een analyse van het Nederlands Tweeling Register, een databank die veel wordt gebruikt voor het vaststellen van genetische aanleg. Ook de Nederlandse onderzoekers zagen dat mensen met een kunstzinnig beroep meer kans hebben op schizofrenie, en dat het verband 'in de genen' zit, al is onduidelijk in welke. Het lijkt erop, opperen de wetenschappers in Nature Neuroscience, dat schizofrenie een soort bijwerking is van het talent om creatief te kunnen denken: onder invloed van bepaalde, nog vast te stellen signaaltjes uit de genen of de omgeving zou de ziekte zich openbaren. Dat kan verklaren waarom schizofrenie, een deels erfelijke aandoening, niet vanzelf is verdwenenuit de menselijke populatie.

Vieze surfers gezocht

Vieze surfers gezocht Surfers gezocht voor rectaal onderzoek! De universiteit van Exeter is benieuwd naar de darmflora van mensen die weleens zeewater binnenkrijgen. Daar zitten antibioticaresistente bacteriën in, toonde eerder onderzoek aan. De Britten willen nu weten wat dat met de gezondheid doet. Surfers krijgen volgens de onderzoekers veel meer zeewater binnen dan normale strandgangers. Door het microbioom van deze sporters te vergelijken met die van de niet-surfende medemens, hopen de wetenschappers meer te leren over de effecten van de superbacteriën. Kalmte is besmettelijk.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Kalmte is besmettelijk

Kalmte is besmettelijk, tenminste bij pissebedden. Naarmate de insecten in grotere groepen leven en langer bij elkaar zijn, neemt het aantal onrustige types af. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universeit van Brussel op basis van experimenten en wiskundige modellen. De onderzoekers vingen hun proefdiertjes in de tuin en verdeelden ze over groepen van verschillende grootte. Hoe groter de groep en hoe langer de insecten de tijd kregen aan elkaar te wennen, des te meer bedaarde types er rondliepen. Of zoiets ook opgaat voor de mens, moet vervolgonderzoek uitwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden