Kabinet wil proefdiervrije technieken financieel ondersteunen

Het kabinet wil dat er een Fonds proefdiervrije innovaties komt. Wetenschappers moeten uit dat potje geld kunnen halen om technieken te ontwikkelen die onderzoek met dierproeven overbodig maken. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede kamer.

null Beeld NoCandy
Beeld NoCandy

Het idee voor een fonds kwam van de denktank 'Aanvullende financiering alternatieven voor dierproeven'. Het kabinet wil de startkosten van het fonds betalen, de rest van de kosten moet door private partijen gedekt worden.

In de Telegraaf zegt Dijksma dat dit kabinet de ambitie heeft om als Nederland in 2025 wereldwijd koploper te zijn op gebied van proefdiervrij onderzoek. 'We moeten toe naar zo min mogelijk dierproeven.'

In februari 2014 kwam Dijksma met een plan van aanpak dat de alternatieven voor dierproeven aantrekkelijker moest maken. Ook toen was de staatssecretaris gefocust op het ontwikkelen van alternatieven voor dierproeven door middel van technologie. Destijds ging het met name om het verspreiden van kennis over de alternatieven, nu komt daarbij het potje met geld.

Vijfhonderdduizend dieren worden jaarlijks in Nederland geofferd voor de wetenschap. Zelden leidt dat tot een werkend medicijn. Veel proefdieronderzoek blijkt zelfs ondeugdelijk, schrijft Volkskrantverslaggever Mickey Steijaert. Wat gaat er mis en hoe kan het beter?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden