Kabinet: hulp bij zelfdoding toestaan bij 'voltooid leven'

Ouderen die hun leven voltooid achten, moeten hulp kunnen krijgen bij zelfdoding. Die hulp komt van een stervensbegeleider, een nieuw beroep in de zorg. Het verzoek om hulp wordt eerst uitgebreid getoetst. Daarbij wordt niet alleen gekeken of het een vrijwillig, weloverwogen verzoek betreft, maar ook of sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Paul Schnabel, voorzitter van de Adviescommissie Voltooid Leven, overhandigt een rapport aan minister Schippers (rechts, Volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie) over hulp bij zelfdoding.Beeld anp

Dit stelt het kabinet voor. In een brief aan de Tweede Kamer lichten de ministers Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid en Ard van der Steur (VVD) van Justitie het voorstel toe. Het kabinet gaat met direct betrokkenen zoals artsen overleggen hoe het voorstel in wetgeving kan worden vastgelegd.

Het kabinet wil met het voorstel mensen tegemoetkomen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden maar geen lichamelijke medische klachten hebben. Het neemt daarmee afstand van het advies over 'voltooid leven' van een commissie onder leiding van D66-senator Paul Schnabel. Schnabel stelde dat de meeste mensen die hun leven voltooid achten en een doodswens hebben ook medische klachten hebben. Daardoor komen zij meestal al in aanmerking voor euthanasie stelde Schnabel. De groep waarvoor dat niet geldt is waarschijnlijk klein, meent de commissie. Daarom zou wetswijziging niet nodig zijn.

Het kabinet ziet dat anders. 'Voor mensen die een wens hebben om te sterven omdat zij hun leven als voltooid beschouwen, biedt deze wet echter geen oplossing.' Daarbij worden 'lijden ten gevolge van het verlies van partner en dierbaren, verlies van zinvolle contacten, door vermoeidheid en apathie' als voorbeelden genoemd. 'Het kabinet is van mening dat het verzoek om hulp van deze groep mensen een legitiem verzoek is.'

Het kabinet stelt weliswaar pal te staan voor de beschermwaardigheid van het leven. Maar als mensen geen levensperspectief meer hebben en een 'persistente, actieve doodswens hebben ontwikkeld', wringt dat met de beschermwaardigheid van het leven.

Hulp bij zelfdoding: wat gaat er veranderen?

Het kabinet wil dat ouderen die hun leven voltooid achten hulp kunnen krijgen bij euthanasie. Kan dat nu niet en wat gaat er veranderen? Lees hier meer over stervenshulp.

Schippers en Van der Steur willen daarom een uitzondering maken op de strafbaarheid van hulp bij zelfdoding, die in de euthanasiewet is geregeld. Daaraan moeten wel strenge eisen worden gesteld. De 'consistentie, de vrijwilligheid en weloverwogenheid van een verzoek' zijn het startpunt, 'zonder sturende invloed van derden'. Dit wordt getoetst in een reeks gesprekken met een stervenshulpverlener, gevolgd door een tweede toetsing door een andere hulpverlener. Zij moeten het proces documenteren. De zelfmoordmiddelen kunnen door de stervenshulpverlener worden voorgeschreven en bij de apotheek afgehaald.

Het advies van de commissie-Schnabel leidde eerder al tot teleurgestelde reacties. Vooral VVD, D66 en GroenLinks zijn voor uitbreiding van de mogelijkheden, de SGP en Christenunie zijn fel tegenstander. Het kabinetsvoornemen komt te laat om nog in deze regeerperiode in wet te worden geregeld. Of dat gebeurt, hangt af van het volgende kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden