Kabinet draait farmaceuten duimschroeven aan: dure, nieuwe medicijnen niet meer zomaar door basisverzekering vergoed

Gijs Herderscheê
Pillen en multivitaminen Beeld anp
Pillen en multivitaminenBeeld anp

Het kabinet draait de farmaceutische industrie de duimschroeven aan. Dure, nieuwe medicijnen worden niet zomaar door de basisverzekering vergoed. Voortaan moet de industrie eerst met de minister over prijs onderhandelen. Dit is het gevolg van een maatregel die minister Bruno Bruins (VVD) voor Medische Zorg heeft genomen.

Nu worden vrijwel alle medicijnen die ziekenhuizen voorschrijven door de basisverzekering vergoed. Voortaan komen deze medicijnen in de zogenoemde ‘sluis’. Daarmee wordt een pauze ingelast. In die tijd kan het Zorginstituut adviseren over de effectiviteit van het medicijn en kan de minister met de fabrikant onderhandelen over de prijs.

‘Nieuwe geneesmiddelen kunnen verschrikkelijk duur zijn', laat Bruins weten, 'We hebben het soms over meer dan 100 miljoen euro per middel per jaar. De sluis, die voorkomt dat zo’n middel zonder meer tegen de hoofdprijs vergoed wordt, is daarom onmisbaar als we onze zorg betaalbaar willen houden’,

Het gaat om nieuwe medicijnen die meer dan 50 duizend euro per behandeling per jaar kosten of in totaal meer dan 40 miljoen per jaar. Ziekenhuizen schrijven nu jaarlijks voor circa 2 miljard euro medicijnen voor.

Sinds 2015 worden medicijnen die jaarlijks meer dan 2,5 miljoen euro kosten al in deze sluis gezet. Nu gaat dat dus voor alle duurdere medicijnen gelden. Sinds 2015 zijn acht medicijnen in de sluis gezet. Vijf worden nu door de basisverzekering vergoed, over de andere drie wordt nog door Bruins over de prijs onderhandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden