Judith Herzberg dacht aan 'hoofdprijs' poezië

Liedje. Het duurt altijd langer dan je denkt, ook als je denkt het zal wel langer duren dan ik denk dan duurt het toch nog langer dan je denkt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het duurde even tot het woensdag bij Judith Herzberg in Jeruzalem doordrong dat niet 'de hoofdprijs', maar de P. C. Hooftprijs 1997 voor poëzie aan haar is toegekend. 'Ze wist dat ze was genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs, en dacht dat ze die had gekregen. Ik heb haar uitgelegd dat het niet ging om de prijs met een d, maar met een t', zegt directeur Anton Korteweg van het Letterkundig Museum.

Korteweg, tevens bestuurslid van de Stichting P.C. Hooftprijs, had dinsdag contact gezocht met de afwisselend in Nederland en Israël wonende dichteres en schrijfster om haar mee te delen dat de P.C. Hooft-jury de belangrijkste Nederlandse literaire onderscheiding aan haar had toegekend.

Woensdag pas reageerde zij op Kortewegs verzoek om hem terug te bellen. Zo kwam ze aan de weet dat ze (nog) niet de 50 duizend gulden van de VSB-prijs krijgt, maar 125 duizend gulden. Van dat bedrag mag ze 75 duizend gulden zelf houden. Het restant dient ze in haar vakgebied te besteden.

Herzberg (1934) maakt volgens de jury 'geraffineerd gebruik van klank, van rijm dat ze onregelmatig gebruikt en vaak ook vermomt als binnenrijm, van ellipsen en onverwachte accenten'. Ze heeft, aldus de jury, als geen ander een oog voor het allergewoonste en een melodieuze taal die bedrieglijk op spreektaal lijkt.

Die prijzende woorden verrasten Herzberg volledig. 'Geen haar op mijn hoofd heeft eraan gedacht dat ik voor deze prijs in aanmerking zou komen', zei de schrijfster gisteravond in het radioprogramma Met het oog op morgen. Een kant-en-klare reactie op het juryrapport had ze niet. Herzberg: 'Ik doe mijn best. Ik bedoel: ik probeer met mijn werk te schipperen tussen welluidendheid en bloemrijk taalgebruik, maak gebruik van dissonanten. Net zoals het leven niet meer als eenduidig mooi wordt gezien.'

Judith Herzberg debuteerde in 1962 als dichteres. Ze neemt de prijs op 20 juni in ontvangst in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden