Joris

Luuk is de oudste, we schelen zes minuten. Lange tijd was hij een half jaar voor in zijn ontwikkeling. Dat is veranderd toen we allebei ons eigen levenspad op gingen....

Tekst en foto: Daniel Koning

Toen ik Antoinette leerde kennen, en we trouwden, groeiden Luuk en ik een beetje uit elkaar. Ook omdat hij twee keer als militair voor langere tijd werd uitgezonden naar Bosnië. Na de geboorte van Loïs, tien weken geleden, zijn we weer heel dicht bij elkaar. Ik had niet gedacht dat hij zo weg van haar zou zijn; hij is een beetje een stoere jongen. Hij heeft een foto van haar in zijn kamer staan, en als hij haar een week niet ziet, is het te lang. Dat had ik nooit achter hem gezocht.

We voelen elkaar heel goed aan, daardoor hebben we minder een haat-liefdeverhouding dan niet-tweelingen. Je hoeft elkaar minder uit te leggen. Het gebeurt regelmatig dat we elkaar in een stad tegemoet lopen, zonder dat we van elkaar weten dat we daar zijn. Dat is geen toeval, daarvoor gebeurt het te vaak.

Laatst onderging Luuk een operatie, dan word ik helemaal meegesleurd, dan kan ik geen afstand nemen. We lopen ook hetzelfde, al marcheert Luuk nu wat meer door zijn beroep. In mijn vak als opticien beweeg ik sowieso minder dan hij.

We zijn zevenentwintig en doen al jaren mee aan een periodiek tweelingenonderzoek van het AMC. Bij een eeneiige tweeling kun je gentechnologie onderzoeken zonder klonen.

Toch zijn we ook heel verschillend. Ik ben meer een levensgenieter. Ik zie Luuk nog niet achter een bord carpaccio zitten.

In een bepaalde periode heb ik regelmatig xtc geslikt. Achteraf vind ik het goed om die ervaring gehad te hebben, maar toen Antoinette zwanger was, dacht ik toch: zou mijn zaadkwaliteit niet aangetast zijn? Je slikt toch puur vergif. Als er iets mis was geweest, had ik de schuld vast en zeker bij mezelf gelegd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden