ColumnIonica Smeets

Je kunt eigenlijk elke naam wel naar het getal van de duivel rekenen. Ionica Smeets? Daar zijn de drie zessen alweer

null Beeld
Ionica Smeets

‘Corona = 666’ had iemand tussen de regenbuien door met krijt op de stoep geschreven. De bijbehorende som leek bijna een vrolijke hinkelbaan. De letters waren omgezet naar cijfers, volgens hun positie in het alfabet. Dus c = 3, o = 15, r = 18, o =15, n = 14 en a =1. En 3 + 15 + 18 + 15 + 14 + 1 = 66. Daarbij heeft corona zes letters, die zet je voor 66 en zo kom je op 666.

Dit is volgens Openbaring het getal van de duivel: ‘Verder liet het bij alle mensen, jong en oud, rijk en arm, slaaf en vrije een merkteken zetten op hun rechterhand of op hun voorhoofd. Alleen mensen met dat teken – dat wil zeggen de naam van het beest of het getal van die naam – konden iets kopen of verkopen. Hier komt het aan op wijsheid. Laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen; er wordt een mens mee aangeduid. Het getal is zeshonderdzesenzestig.’ Sommige oude bronnen noemen overigens 616 of 665, maar 666 met zijn herhalende getallen wordt nu algemeen gezien als een teken van de duivel.

Sommige mensen zien dat getal op allerlei plekken. De moord op Pim Fortuyn zou het werk van Satan zijn, want die werd gepleegd op 6 mei om 6.06: drie zessen (dat de officiële tijd meestal wordt gegeven als 18.05 is natuurlijk een detail).

De strepen aan het begin, midden en einde van een streepjescode zouden drie keer een zes coderen (het zijn markeringen die helemaal geen getal aangeven).

Je kunt de zessen ook in letters vinden. De slogan Build Back Better? Dat is afgekort BBB en in welke letter kun je beter een zes verstoppen dan in de B? Ik vermoed dat de BoerBurgerBeweging hier niet aan gedacht heeft toen ze hun naam kozen.

Het kan nog gekker. Volgens sommige mensen kun je aan de naam van Joe Biden zien dat hij een vermomming van de duivel is. Zet de o aan de linkerkant tegen de J: een omgekeerde zes. Daarna komt de e, dat is natuurlijk ook een omgekeerde zes. En de B van Biden hadden we hierboven al behandeld, dat is vanzelfsprekend ook een verborgen zes. Kortom Joe Biden = 666-iden en iden staat voor identiteit. Er is werkelijk geen speld tussen te krijgen.

Het is makkelijk om hier grappen over te maken. Zo rekende iemand schertsend uit dat Bill Gates III optelt tot 666 als je de letters omzet naar ASCII-waarden. Je kunt eigenlijk elke naam wel op de een of andere manier naar dat getal rekenen. Ionica Smeets? Zet de letters om naar cijfers zoals in het eerste corona-voorbeeld en tel ze bij elkaar op. Dan krijg je 132, waarvan de losse cijfers tot zes optellen. Ionica en Smeets hebben allebei zes letters: daar zijn de drie zessen alweer.

Een tijdje terug mailde een wanhopige lezer (wiens naam ik niet zal noemen, want anders gaat iedereen die nu omrekenen naar 666) over een kennis die in de ban was van complottheorieën. Overal zag hij het werk van de vrijmetselaars (kerngetal 33) en de duivel (666). Elk nieuwsbericht rekent hij om naar iets dat op een van die twee getallen uitkomt, zodat zijn vermoedens over de achterliggende complotten steeds bevestigd worden. Maar ja, als de regels zo creatief zijn, dan kun je werkelijk alles tot die getallen terugbrengen en dat zegt dus helemaal niets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden