Japan durft pilverbod niet op te heffen uit angst voor aids

Japanse vrouwen, die verstoken zijn van de anticonceptiepil, zullen nog wat langer moeten wachten. Het zag ernaar uit dat de regering eindelijk toestemming zou geven voor het gebruik van de pil, maar dat is onzeker geworden nu enkele leden van de commissie voor gezondheidszorg hebben gezegd dat pilgebruik de verspreiding...

REUTER

Reuter

TOKYO

Japan is de enige grote geïndustrialiseerde staat waar de anticonceptiepil is verboden. De pil met een lage dosis is helemaal verboden, terwijl die met een medium of hoge dosis alleen voorgeschreven mag worden bij menstruatiestoornissen.

Naoto Kan, de voormalige minister van Gezondheidszorg, voedde vorig jaar juli de hoop dat het verbod zou worden opgeheven toen hij de verwachting uitsprak dat er dit jaar een positieve beslissing zou vallen. De eerste van drie ministeriële commissies die zich over de zaak buigen, verklaarde bovendien dat de pil veilig en effectief was.

De commissie voor gezondheidszorg houdt zich bezig met de vraag welk effect legalisering van de pil zal hebben op de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen. De mogelijkheid dat zij een negatief rapport uitbrengt, baart vrouwengroepen en farmaceutische bedrijven zorgen. Zij zijn bang voor een herhaling van 1992, toen het ministerie de beslissing om het pilverbod op te heffen herriep, uit angst voor aids.

Critici beklagen zich over het feit dat er in de commissie voor gezondsheidszorg geen pildeskundigen zitten. Zij achten het onjuist om contraceptie en aids aan elkaar te koppelen. 'Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er geen verband is tussen aids en de pil. Toch houden sommigen hieraan vast - een houding die niet getuigt van respect voor de gezondheid van vrouwen', zei Akiko Domoto, vertegenwoordiger van de Sakigake Partij en lid van het Hogerhuis.

Het ministerie voor Gezondheidszorg is overgevoelig als het om aids gaat. Hoge ambtenaren zijn vervolgd op beschuldiging van nalatigheid omdat zij bloedproducten hebben goedgekeurd die besmet waren met het aidsvirus waardoor hemofiliepatiënten zijn geïnfecteerd. Dit schandaal bracht een schok teweeg. Nu durft geen enkele commissie een besluit te nemen dat kan leiden tot een stijging van het aantal aids-gevallen, hoe gering de kans daarop ook is.

Behalve angst voor aids spelen ook andere motieven een rol in de aarzeling het pilverbod op te heffen, namelijk bezorgdheid over het lage geboortecijfer, en een conservatieve seksuele moraal.

Artsen zouden verlies van inkomsten uit abortussen vrezen, en daarom niet opkomen voor introductie van de pil. Deskundigen op het gebied van gezinsplanning verwachten dat de komst van de pil het aantal abortussen in Japan zal doen dalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden