factcheckvoedselverspilling

Jaarlijks gooien we een rij vrachtwagens van hier tot Spanje en weer terug aan voedsel weg – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: ‘Jaarlijks gooien we een rij vrachtwagens van hier tot Spanje en weer terug aan voedsel weg’.

Fiorella Opromolla
Campagne tegen voedselverspilling. Beeld anp
Campagne tegen voedselverspilling.Beeld anp

Van wie komt de claim?

Voedsel belandt vaak onnodig in de vuilnisbak. Eenderde van het geproduceerde voedsel wordt uiteindelijk niet geconsumeerd. In Nederland komt dat neer op 5 miljoen kilo verspild voedsel per dag. Dat is een grote hoeveelheid, aldus expert voedselverspilling Toine Timmermans bij Nieuwsuur. ‘Als je bedenkt hoeveel dat per jaar is! Dat gaat om een rij vrachtwagens naar Spanje en weer terug. Allemaal goede producten die bedoeld waren om te eten.’

Klopt het?

Timmermans mailt dat er op jaarbasis gemiddeld 2 miljard kilo voedsel wordt weggegooid in Nederland. Het gaat dan vooral om brood, zuivel, groente, fruit en vlees. Consumenten – zowel op Nederlands als Europees niveau – gooien het meeste weg. Maar ook supermarkten, horecagelegenheden en andere instellingen dragen bij aan de grote hoeveelheid verspild voedsel.

Uit een Kamerbrief over de Monitor Voedselverspilling blijkt dat de totale hoeveelheid voedselverspilling in Nederland in 2016 minimaal 1.782 en maximaal 2.466 kiloton bedroeg. Die 2 miljard kilo die Timmermans hanteert, is dus een goed uitgangspunt.

Transport en Logistiek Nederland laat weten dat een vrachtwagen die internationaal goederen vervoert, een gemiddeld laadvermogen heeft van 25 duizend kilo. De gemiddelde lengte van zo’n vrachtwagen bedraagt 18 meter. Dat betekent dat voor die 2 miljard kilo verspild voedsel in theorie 80 duizend vrachtwagens nodig zijn. Dat aantal vrachtwagens heeft samen een lengte van 1.440 kilometer, vergelijkbaar met de lengte van een rij vrachtwagens van Utrecht naar Barcelona.

Maar dat is geen rij vrachtwagens van ‘hier’ naar Spanje en weer terug: het is slechts een rij vrachtwagens met een lengte van Nederland naar Spanje. Timmermans vertelt dat hij uitgaat van minder laadvermogen en kortere vrachtwagens. ‘Ik houd ook rekening met de producten die worden verspild: groente, fruit en brood wegen niet zoveel. Bovendien komt veertig procent van de verspilling door consumenten, en dat voedsel gaat in vuilniswagens. Dus ben ik daar ook van uitgegaan bij mijn berekening.’

Eindconclusie

Stop al het jaarlijks weggegooide eten van Nederland in achter elkaar opgestelde vrachtwagens en je krijgt ongeveer een rij van Utrecht naar Barcelona.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden