Ja, dit staat ook op internet

Een volstrekt arbitraire, vrijwel willekeurige, in veel gevallen contextloze, omgekeerd chronologische dagelijks aangevulde verzameling opmerkelijk- en demoeitewaardheden uit de vergaarbak die het internet heet.

Redactie
Een knikje naar de meester: de niezende panda. Beeld De niezende panda
Een knikje naar de meester: de niezende panda.Beeld De niezende panda

2 oktober

Nog even over Super Mario, die onlangs zijn 30ste verjaardag vierde. BuzzFeed heeft 27 leuke triviafeitjes over Nintendo's mascotte op een rij gezet. Wist u bijvoorbeeld dat Mario (voorheen 'Jumpman', 'Mr. Video' en 'Ossan') elke keer als hij een blok kapot beukt een inwoner van het Paddenstoelenkoninkrijk vermoordt? Wij wel. Hier meer feitjes.

'To have a bun in the oven' is een Engelse uitdrukking voor 'zwanger zijn'. Daarom legde Dana Griffin foto's van de echo in de oven, toen ze haar man Arkell Graves wilde verrassen met het nieuws dat ze - na 17 jaar huwelijk, vier miskramen en een doodgeboren kindje toch weer zwanger was. En verrast was hij, zo blijkt uit de video die ze van zijn reactie maakte en die inmiddels een grote hit op internet is.

1 oktober

Het vergt wat doorzettingsvermogen, maar dan heb je ook wat. Hugo Cornellier nam acht jaar lang elke dag een selfie, telkens met dezelfde neutrale blik. Het levert een filmpje op waarin je ziet hoe hij in twee minuten acht jaar ouder wordt. Op zijn YouTube-kanaal zijn overigens nog meer fraaie timelapses te vinden.

In, of beter gezegd bóven, Californië hebben 200 parachutisten een nieuw wereldrecord gevestigd door met zijn allen een sprong in formatie te maken. Het vorige wereldrecord stamt van vorig jaar, toen 122 parachutisten de sprong in het diepe waagden - eveneens boven Californië.

30 september

Zonder 'Killing in the name of' geen 'My Generation', 'Nookie' en 'Break Stuff'. Prima hits, zullen jarennegentigkids zeggen. Maar Rage Against the Machine-bassist Tim Commerford heeft het gevoel dat hij zijn excuses moet aanbieden. 'Het spijt me van Limp Bizkit. Het spijt me echt dat we dat soort bullshit geïnspireerd hebben.'

Doen we hieronder een compromis: Limp Bizkit die Killing in the name of covert.

Leuk speeltje van het Kadaster. Kaarten van Nederland van de afgelopen 200 jaar samengevoegd. Particulier: kijk eens hoe Eindhoven eruit zag in 1989, of Amsterdam-Noord in 2015. Of, noem eens iets, Den Haag in 1815.

Ga hier naar Topotijdreis.nl.

30 september

En Harry Potter-fans opgelet: Warner Bros. organiseert deze kerst een bijzonder kerstmaal, namelijk in de grote eetzaal van Zweinstein.

Eetzaal Zweinstein Beeld Screenshot
Eetzaal ZweinsteinBeeld Screenshot

29 september

We beginnen deze grabbelton met een rap. En wel over het Botanisch Twistgesprek. Wetenschapsjournalist Bruno van Wayenburg is naar eigen zeggen al jaren gegrepen door het gedicht van Drs. P. en ontdekte onlangs dat het gedicht 'een soort rap-cadans' bevat. Een beetje oefenen en zie hier het resultaat: een video mét botanische rap voor het After Dark Festival van Naturalis.

Ondertussen wordt het Amerikaanse plaatsje Victorville in Californië geplaagd door een 'naakte zombie'. De man zou al achter meerdere vrouwen en kinderen hebben aangezeten. Op een video is te zien hoe hij stoïcijns op een vrouw afloopt, in haar auto probeert te komen en haar wil zoenen. Een van de bewoners vertelt aan de lokale zender ABC7: 'Hij leek wel een zombie. Hij waggelde rond als Frankenstein; ja, zo zag hij eruit.'

Een avondje ongestoord binge-watching? Netflix introduceert de 'Chill-knop'. Met een druk op de knop worden de lichten gedimd, verschijnt Netflix op uw televisie, worden binnenkomende telefoongesprekken geblokkeerd en wordt de pizza besteld. En dat allemaal tegelijk. Helaas, deze knop is niet zomaar te koop in de winkel. Maar voor de knutselaars onder ons moet dat geen probleem zijn. Daarvoor maakte Netflix deze instructievideo:

28 september

Goed, die prachtige foto's van perfect ronde, bloedrode manen hebben we nu wel gezien. Je zou bijna vergeten dat er ook gewoon heel veel mensen zijn die het fotografisch gezien moeten doen met een telefoon en wakker worden zonder lenzen in. Er zijn dus ook veel mislukte foto's gemaakt. Die óók gedeeld werden.

Hier een filmpje van een bezoek aan een kerkhof voor vliegtuigen. Foto's hier.

Doen we nog een paar mooie doelpunten, het is tenslotte maandag.

De grabbelton is niet heel erg fan van de term next level, maar voor deze maken we een uitzondering: je kunt next level fractals bekijken, of fractalen gewoon in het Nederlands, via een 3D-bril die weer gecombineerd wordt met waar software van droomt (schreven we eerder over). Uhuh, next level.

25 september

Buitenbeentje, schildpad, bakkie troost, voorpret, klokhuis, piepschuim... Het zijn voor ons allemaal volstrekt normale woorden, maar als je ze letterlijk naar het Engels vertaalt zie je pas wat een fijne samenstellingen onze taal eigenlijk kent. Zoals dit geinige overzicht op Buzzfeed laat zien. Hoofddeksel! (Oh ja en let u maar even niet op het bizarre webadres.)

null Beeld Buzzfeed
Beeld Buzzfeed
null Beeld Buzzfeed
Beeld Buzzfeed
null Beeld Buzzfeed
Beeld Buzzfeed

24 september

De grabbelton blijft nog even in de filmsferen, met deze toch best behoorlijk toffe compilatie van filmtelefoongesprekken die dus allemaal onderdeel blijken te zijn van dezelfde conversatie.

(tekst gaat verder onder de video)

De grabbelbox staat op het internet en vraagt u: waar moest u heel erg hard om lachen?

Je wilt een iPhone 6S, maar je hebt, ja zeg ik ben gekke gerrit niet, helemaal geen zin om daar tussen die jongen met die grijze capuchontrui en die man met het blauwe t-shirt en zijn hippietent in de rij te gaan lopen te liggen voor de Apple winkel in Sydney. Zet je toch gewoon een robot neer?

Deze kan wel op werk, ondanks dat we nu het woord porno gaan gebruiken (oeps, stond het al): iemand combineerde stockfoto's met comments op pornhub, en maakte er een Tumblr van. Et voila. (geen bloot te zien hoor)

Doen we nog een, tsja, kennisquiz.

23 september

Bakfietsen en hun welbekende bestuurders, de bakfietsmoeders, zijn nou niet bepaald geliefd in het Amsterdam. Een van de grootste kritiekpunten is de ruimte die de fietsen innemen op stoepen en in fietsenrekken. Op Twitter verscheen vandaag de foto hiernaast: koren op de molen van de bakfietshater.

Vorige week bracht Nintendo een doe-het-zelfpakket op de markt waarmee iedereen zijn eigen Mario-game kan maken. Met Super Mario Maker krijgen zijn fans een gereedschapskist in handen met zestig objecten. Er zijn vier uitvoeringen: in de nog blokkerige oerversie van de allereerste Mario-game, Super Mario Bros. uit 1985 waarvan Nintendo 40 miljoen exemplaren verkocht, Super Mario Bros. 3 (1988), Super Mario World (1992) en New Super Mario Bros. U (2012).

Om te voorkomen dat mensen anderen opzadelen met onmogelijke missies, worden die doe-het-zelf-levels pas zichtbaar voor anderen als de scheppers ze zelf een keer tot het einde hebben weten uit te spelen. Bekijk hieronder een level, gemaakt in de stijl van Super Mario World: 'Het moeilijkste level ooit'.

Stiekem meedoen met de training van FC Utrecht, dat lukte de jongens van Streetlab niet. Bij het Duitse Schalke dan? Ook een goed idee. Kun je zonder enig talent meetrainen bij een Europese topclub? Antwoord op de vraag zie je hieronder.

22 september

Een oud-donateur van de Britse Conservatieven raakte gebrouilleerd met premier David Cameron, en besloot alvast wat details uit zijn boek 'Call me Dave' aan The Daily Mail te geven. Hij stelt dat de premier tijdens een ontgroeningsritueel op Oxford zijn genitaliën in de snuit van een dood varken heeft gestopt.

Laten we beginnen met de vaststelling dat het heel goed zou kunnen dat deze toch wat gênante beschuldiging ongegrond is. De doorgaans niet al te grote betrouwbaarheid van The Daily Mail en het feit dat de bron nog een appeltje heeft te schillen met Cameron, noopt tot deze slag om de arm. Lees hier 9 vragen die u volgens de website VOX.xom niet durft te stellen over de kwestie.

Dan kunnen we deze grabbelton nu alsnog wijden aan #piggate. Want zoals Roos van Tongerloo terecht opmerkt op Twitter:

21 september

De eerste geslaagde poging tot satirische nieuwsshow op de Nederlandse tv begon gisteren aan een nieuw seizoen: Zondag met Lubach. Vorige week namen we de redactie van het programma onder de loep. Ook actiejournalistiek is Lubach niet vreemd. Deze eerste aflevering legt hij uit waar de Kamer van Koophandel precies geld mee verdient.

'Best beledigend hè, die naam? We krijgen zelfs mailtjes van Amerikaanse Vietnamezen die vertellen dat hun ouders nog zijn gemarteld door de Vietcong. Tja, het is maar een bandnaam. Meer kan ik er ook niet van maken', zei Viet Cong-zanger Matthew Flegel vorig jaar in de Volkskrant (+). Nu gaat de naam toch veranderen, schrijft de band in een statement: 'We hadden al deze aandacht nooit verwacht. We willen gewoon weer muziek maken, dat is het enige dat we (een soort van) kunnen.'

18 november

We willen natuurlijk geen reclame maken. Maar ja, sommige reclames zijn gewoon geestig. Zeker als je de beste keeper ter wereld (jaja, mening, uiteraard) zichzelf laat spelen als kantoorklerk in een debiteuren-crediteurenomgeving, met als grootste hobby: bowlen.

De betere botsing tussen de seksen was afgelopen maandag bij Koffietijd te zien. Derksen was op bezoek bij Loretta Schrijver en Quinty Trustfull, niet voor het eerst. 'Die wijven zijn helemaal gek van me', had Derksen eerder gezegd. Nu werd hij met die beelden geconfronteerd, hieronder het resultaat.

Wie heeft er nog emoji nodig als we Donald Trump hebben? De Republikeinse presidentskandidaat heeft alle denkbare gezichtsuitdrukkingen in huis, zo liet hij afgelopen nacht in een televisiedebat zien.

Mensensmokkelaars, levensgevaarlijke boottochten, metershoge hekken en boze Europeanen. Wie zich de barre tocht van een vluchteling voorstelt, moet natuurlijk meteen denken aan de klassieke game Super Mario Bros. (1985). Toch? De Syrische kunstenaar Samir al-Mutfi in elk geval wel. Hij maakte onderstaand filmpje dat al ruim een week viraal gaat. Heeft er nog iemand een 1up-paddestoel over voor de vluchtelingen?

Sinds er speelgoed bestaat, willen we dat het tegen ons kan praten. Nu kunstmatige intelligentie steeds slimmer wordt, is dat steeds meer mogelijk. Ook 's werelds beroemdste pop, Barbie, ontkomt er niet aan. In november brengt Mattel de nieuwste versie, 'Hello Barbie' op de markt. Deze nieuwe Barbie wil het kind echt leren kennen. Maar wat gebeurt er als het kind echt gelooft dat Barbie leeft? Kan het dan nog wel nep van echt onderscheiden? Een interessant artikel van de New York Times.

Barbie weet echt superveel over wetenschap, getuige onderstaand filmpje. Ze is dus knap én slim. Zou ze nog vrijgezel zijn?

16 september

Eigenlijk heeft alles wat leuk is op internet, te maken met mensen met dierlijke trekjes, of met dieren met menselijke trekjes.

Om met dat laatste te beginnen; houd een spin een spiegel voor en hij doet wat we allemaal doen. Tenminste, als we van het meest logische scenario uitgaan; de spin doet een koddig dansje. Want dat hij denkt dat het spiegelbeeld een vijandige spin is, die hij instinctief schrik probeert aan te jagen door zich groot te maken, is natuurlijk kolder. De spin ziet zichzelf gewoon graag dansen. Punt.

undefined

En dan mensen met dierlijke trekjes, niet alleen een uitstekende gelegenheid om u - wellicht ten overvloede - te wijzen op deze klassieker, maar ook een prima bruggetje naar de trailer van The Jungle Book. U weet wel, Mowgli, opgevoed door wolven, maar nu in 3D. Met stemmen van Bill Murray en Scarlett Johanson.

15 september

Kent u het nummer Candy Shop van 50 cent nog? Opfrisser: 'I'll take you to the candy shop, I'll let you lick the lollipop, Go 'head girl, don't you stop, Keep going 'til you hit the spot.' Het is een van de bestbewaarde geheimen uit de hiphopgeschiedenis: want dat liedje blijkt dus helemaal niet over een snoepwinkel te gaan, zei 50 cent vandaag in een interview. En die lollipop is geen chupa chups. Wat wel? Dat leest u hier.

Genoeg lolligheid (lolli-gheid, sorry). Bij de BBC zijn ze deze week begonnen aan een themaweek met verhalen over artificial intelligence (AI) en robots. Werktitel: Intelligent Machines. Zo krijgt u antwoord op de vragen: Welke banen verdwijnen als eerst door AI? Waarom investeert Facebook in AI? En lijken de Hollywood-robots eigenlijk op echte robots?

Hieronder Star Wars-robot C3PO vergeleken met hulprobot Pepper.

null Beeld bbc
Beeld bbc

Een nieuwe video van Stromae is vrijwel altijd de moeite waard. Zo ook de nieuwe clip van 'Quand C'est' (spreek uit Cancer). Een trip-hopbeat met een praatzingende Stromae, die in een monoloog de ziekte kanker aanspreekt. Hij zit vol vragen. Kijk en huiver.

14 september

Super Mario Bros. wordt dit jaar dertig jaar. In onderstaande video is de evolutie van de Italiaanse loodgieter gevat: van de eerste tot de laatste game waarin Mario een rol speelt, achter elkaar gemonteerd. Bereid u voor op een flinke portie nostalgie.

We willen u ook even attent maken op de volgende ontwikkeling: waarschijnlijk binnenkort ook bij u in de supermarkt, de meeneembanaan.

En wist u dat de rol van Vincent Vega in Pulp Fiction eigenlijk geschreven was voor Michael Madsen? Maar dat John Travolta een 'sterke, sterke, sterke tweede keus' was?

Bekijk hieronder het originele wensenlijstje van regisseur Quentin Tarantino voor zijn meesterwerk Pulp Fiction.

null Beeld Reddit
Beeld Reddit

11 september

Eindelijk. U kunt de in uw verholen kunstenaar, de artiest die u ook wel vermoedde toen u de pollepel met een kwast verwarde, de, welja, existentie zelve de vrije hand geven. Schilderen kon al. Maar niet met Donald Trump. Nu wel.

null Beeld Paintitwithtrump.com
Beeld Paintitwithtrump.com

En wat zou een grabbelton zijn zonder een dierenfilmpje? Precies, als een bezinestation zonder gehaktstaaf onder het couveuselampje. Je komt er toch wel, maar de sjeu is er vanaf.

Welnu, George de hond is een tennisfan. Dat wordt nog maar eens onderstreept door - spoiler alert - deze beelden, waarbij George met een tennisbal in zijn mond naar Serena versus Venus Williams (6-2 1-6 6-3) staat te kijken.

Ramones, Louis van Gaal, seizoensstart, grappig filmpje: meer aanmoedigingen heeft u niet nodig toch?

10 september

Je zou maar weerman zijn en op televisie de plaatsnaam Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch moeten uitspreken. Afgelopen week werd het daar het warmst in heel Wales, dus weerman Liam Dutton van de Britse zender Channel 4 news kwam er niet onderuit.

De naam van het dorp in Wales (amper drieduizend inwoners) is de langste in Europa. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (58 letters) wordt voor het gemak vaak afgekort tot Llanfair PG of Llanfairpwll. Qua lengte komt het wereldwijd op de derde plaats van lange plaatsnamen.

Op de eerste plaats: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit (163 letters), de officiële naam van Bangkok.

Bekijk hier hoe Dutton foutloos de naam uitspreekt:

Vergulde pistolen, snelle wagens, tijgers en schaars geklede vrouwen sieren: naar verluidt hebben de zonen van drugsbaron 'El Chapo' een wedstrijdje opgestart met andere Mexicaanse drugskartels, waarbij ze zo veel mogelijk opscheppen met hun rijkdom.

Onder de hashtags #narcos en #narcostyle plaatsen leden van drugskartels foto's van al hun bezittingen op Instagram. Neem hier een kijkje in de rijkdom van de Mexicaanse drugskartels.

null Beeld Instagram
Beeld Instagram
null Beeld Instagram
Beeld Instagram

9 september

Wist u dat de Teletubbies eigenlijk nachtmerrie-achtige samensmeltingen van mens en machine zijn, die worden gebruikt voor het uitzenden van doelloze content via de schermen op hun buik? Of dat de wereld van Thomas de Trein het summum is van een totalitair regime: je mag best doen wat je wilt hoor, zolang je maar precies het spoor volgt dat voor je is uitgelegd. En wat te denken van de klei-animatie Pingu, over een schattig pinguinnetje: dat is eigenlijk een statement tegen het krijgen van kinderen - de wereld is al overbevolkt genoeg.

Deze duistere observaties zijn afkomstig van redacteuren van The Guardian. Zij stoften hun oude videobanden af en gingen op zoek naar de verborgen boodschappen (voor volwassenen) in oudere kinderprogramma's. Want dat vrolijke hedendaagse Disney- en Pixarfilms vaak een diepere moraal bevatten is inmiddels wel bekend. Het blijkt dus dat de makers van oudere series er ook wat van konden...

De Teletubbies: Dipsy, Laa Laa, Po en Tinky Winky. Beeld anp
De Teletubbies: Dipsy, Laa Laa, Po en Tinky Winky.Beeld anp

Bent u de eerste die de nieuwste muziektrends doorheeft, of loopt u achter de rest aan? Als u vaak via Spotify naar muziek luistert is de tool 'Found them First' een goede manier om dat te testen. De app pluist uw speellijsten door en kijkt of u een van de eersten was die een bepaalde track afspeelden. Is dat het geval, dan heeft u die artiest 'ontdekt'. Hoeveel artiesten heeft u gestreamd voordat ze groot werden?

null Beeld .
Beeld .

7 september

Dit hieronder is Chris, en Chris is een schaap dat vermoedelijk vijf jaar lang niet is geschoren. Dan ga je er zo uitzien, en laat het maar aan Buzzfeed over van je tocht van een weiland in Australië naar een schapenscheerder een verslag te maken.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Chris het schaap. Beeld Rspca / PR IMAGE
Chris het schaap.Beeld Rspca / PR IMAGE

Het EK kijken bij Danny Blind thuis? Aanmelden kan hier.

Hier alweer een beeld dat we kunnen toeschrijven aan het weldadig toegenomen gebruik van dashboardcamera's. Het is in Bangkok, en wat we zien is vermoedelijk een vallende ster. Al klinkt 'mysterieuze vuurbal' veel internetfähiger.

(tekst gaat verder onder de video)

Een van de moeilijkste dingen om digitaal te kunnen vertalen is muziek, omdat muzieknotatie bijvoorbeeld zo visueel is (de plek op de notenbalk bepaalt de hoogte van de noot). Lang hebben allerlei ontwikkelaars ingewikkelde programma's bedacht om muziek te kunnen omzetten in code, en nu is er Alda. Dat belooft dat je muziek kunt omschrijven met een standaard tekstverwerker. Hoe dat werkt staat uitgelegd bij The Next Web.

De En-Dit-Is-Alleen-de-Kop-Nog-Maar van de Daily Mail van vandaag. Stonehenge II is found! Radar search reveals giant line of standing stones from 4,500 years ago - buried three feet down, just one mile from famous Wiltshire site

4 september

Leestip van Ronald Giphart op Twitter: 'Schrijver Rob van Essen schreef een even hilarisch als ontroerend verhaal over zijn bezoek aan de koning en Maxima'

We lezen: 'Ook mag als bekend worden verondersteld dat de genodigden geacht worden niet uit de school te klappen over wat op dergelijke avonden plaatsvindt. Ik zal mij niet aan die afspraak houden. Nodig dan géén schrijvers uit.'

Sleur, routine, roept-u maar iets. Deze docent houdt er in ieder geval een aardig identiek ochtendritueel op na. Deze leerling filmde dagenlang de binnenkomst van de leraar, wat een gifjes-achtig filmpje oplevert - maar dan iedere keer met een nieuw shirt. Kijkt u maar:

3 september

Je verwacht het niet, maar ook zeepdispensers kunnen racistisch zijn. Zie het filmpje hieronder maar.

Het maakte de tongen los: het nieuwe Google-logo. Mooie aanleiding om andere wereldberoemde beeldmerken van een schreefloos nieuw lettertype te voorzien, dachten ze bij Mashable.

Hoe dat er uitziet? Hiernaast wat voorbeelden, hele fotoreeks hier.

null Beeld Mashable
Beeld Mashable
null Beeld Mashable
Beeld Mashable

2 september

Typisch gevalletje van 'voor de liefhebber': vanaf nu is het mogelijk om het McDonalds-ontbijt de hele dag te bestellen. Volgens de baas van McDonalds Amerika is het de grootste stap die de fastfoodketen heeft genomen sinds het toevoegen van de McCafé-dranken. Het gaat al jaren steeds slechter met de Maccie D. en daar moet de 24/7--breakfast verandering in gaan brengen: 'Het was het idee van een klant. Daarom denk ik dat dit ons gaat helpen bij de ommekeer.'

Overigens komt deze actie zo'n zestien jaar te laat voor het zoontje van Adam Sandler in onderstaand fragment.

De nieuwe James Bond-film Spectre is waarschijnlijk de laatste met Daniel Craig in de hoofdrol. Althans, dat liet hij doorschemeren in een interview met Esquire. Ga je nog een Bond-film doen? 'Op dit moment is mijn antwoord: nee. Ik heb ook nog een leven, en daar moet ik ook mee door. We zullen zien.'

Bekijk hieronder de trailer.

Sluiten we af met een videoclip van de Nederlandse zangeres Sevdaliza. De 27-jarige zangeres, geboren als Sevda Alizadeh, huist in een soort digitaal opgezet plastic paleis, volledig geïsoleerd. Tel hier dreunende beats en sluimerende drones bij op en je krijgt een vrij verontrustend resultaat.

Regie en productie: Pussykrew.

1 september

U heeft er geen klap aan, tenzij u Nieuw-Zeelander bent, toevallig Nederlands leest en van dit overzicht afhankelijk bent voor nieuws uit uw thuisland (een extra groet, in dat geval, hallo!), maar Nieuw-Zeelanders mogen een nieuwe vlag kiezen. Hebben we al eens over bericht, maar er is een shortlist. De vier alternatieven staan hieronder.

Een van deze vlaggen wordt de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland. Beeld govt.nz
Een van deze vlaggen wordt de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland.Beeld govt.nz

The Oven Kid en zijn vader zijn terug, en doen er een schepje bovenop. Inlezen kan hier, het filmpje bekijken kan daarna hieronder. Verder lezen kan daar weer onder.

Hier nog een filmpje van een meisje dat haar jongere broertje insmeert met pindakaas. En een stuk over een lollig appje dat je Moby Dick op een heel andere manier laat lezen.

En, vooruit, een gifje. Omdat het dinsdag is.

31 augustus

Twitter is weer eens ergens van in de ban, zonder dat er ophef over is ontstaan vooralsnog, al weet je dat nooit, en wij bij de grabbelton zijn de beroerdste niet: drie keer #trumpbible. Uitleg hier, zelf zoeken kan daar.

En welja, de hele ruim tien minuten die Kanye West nodig had om te bedanken voor zijn Video Music Award en aan te kondigen dat hij president van de Verenigde Staten wil worden, staan hieronder.

Mocht u in het Engels een geluid willen omschrijven dat een voorbijrijdende trein produceert, dan gebruik je 'Zoom!'. In het Fins is het 'viuh!'. In het Tsjechisch klinkt het 'Vrr!', waar wij 'Zoef!' gebruiken klinkt het in het Hongaars 'Shuu!'. Geen parate kennis, maar opgedaan op de Tumblr van James Chapman, die onomatopeeën verzamelt en een boek wil uitbrengen met zijn tekeningen.

Doen we nog een volstrekt irrelevant quizzje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden