'Israël ratificeert CCW pas als buren zijn toegetreden'

Pas als de Arabische landen in de regio zijn toegetreden tot de Conventie tegen Chemische Wapens (CCW), zal Israël tot ratificatie overgaan....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Gal zei dat Israël er trots op is tot de eerste ondertekenaars te behoren. Israël heeft ook actief deelgenomen aan het opstellen van de conventie om, aldus Gal, een goede balans te vinden tussen het uitbannen van chemische wapens en het recht van elke lidststaat om haar veiligheidsbelangen en die van de eigen chemische industrie te bewaken.

'Door de conventie te tekenen heeft Israël aangegeven dat het hoopt dat andere landen in de regio spoedig zullen volgen', aldus Gal.

Hij noemde geen landen, maar doelde op Syrië, Irak, Libië, Egypte en Jordanië, die de conventie niet hebben ondertekend. Sommige van die landen hebben volgens Gal laten weten dat zij hun standpunt niet zullen wijzigen, zelfs al zou Israël tot ratificatie overgaan.

Kenners van het Midden-Oosten zeggen dat de Arabische landen eisen dat Israël eerst zijn nucleaire capaciteit moet opgeven. Dan zouden zij bereid zijn tot de CCW toe te treden. Israël heeft nooit officieel toegegeven over kernwapens te beschikken. Aangenomen wordt dat dit wel het geval is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden