ISBN

Geestig, amusant waren de verhalen van Guy de Maupassant (1850-1893). Maar niet meer. Totdat in deze tijd tal van vooraanstaande schrijvers - in Nederland W.F....

In de Nietzsche-bibliotheek van De Arbeiderspers verscheen een herziene editie van Voorbij goed en kwaad, vertaald door Thomas Graftdijk en bewerkt door Paul Beers. De reeks staat onder redactie van Hans Driessen. In dit boek trekt de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche van leer tegen de moderne wetenschap, de moderne kunst en de moderne politiek. Op pagina 16 treffen we al de exclamatie aan: 'Wat kunnen filosofen toch kwaadaardig zijn!' (fl. 39,90).

In de omvangrijke bundel Ik zat op het dak (bijna zeshonderd bladzijden) zijn prozastukken, toneelteksten, gedichten, dagboekaantekeningen en brieven van de Russische schrijver Daniïl Charms (1905-1942) bijeengebracht (Atlas; fl. 69,90). Charms is het pseudoniem van Daniïl Ivanovitsj Joevatsjov, die met zijn vrienden van de Vereniging voor Reële Kunst (Oberioe) regelmatig voor opschudding zorgde. In 1941 werd hij gearresteerd. Hij overleed een jaar later in het gevangenisziekenhuis. Het werk van Charms was lang verboden. Pas in 1988 kon in Rusland een grote boekuitgave verschijnen. Vanaf dat moment werd hij in het Westen steeds meer als een bijzonder auteur gekoesterd.

De novelle Der Garten der Erkenntnis van de Weense auteur Leopold Andrian (pseudoniem van Leopold Reichsfreiherr Ferdinand von Andrian zu Werburg) verscheen in 1895. De schrijver was 19 jaar oud. Hij publiceerde daarna nooit meer iets, al werd hij 76 jaar. Zijn boek, van maar 55 pagina's, werd een Geheimtip. Het werd, schrijft Gerrit Komrij in een nawoord bij de Nederlandse vertaling (De tuin van inzicht; Veen; fl. 29,90), beschouwd als de quintessens van 'het moderne levensgevoel'. Het boek zou een hardnekkig ondergronds bestaan blijven leiden.

Na drie verhalenbundels schreef Aat Ceelen (ook acteur, te zien in No Trains No Planes van Jos Stelling) een roman: Het kanaal (Veen; fl. 24,90). 'We woonden nu drie maanden op de boot, Betty en ik. Betty werkte nog steeds op het castingbureau voor figuranten. Ze had het naar haar zin. . .' Maar wie zover is, weet al dat met een bijlslag een einde is gemaakt aan dit vrolijke leven.

In Het boek was beter (De Harmonie; fl. 27,50) bundelde Stefan Verwey een groot aantal van zijn cartoons uit Cicero. Centraal thema is steeds het boek, in al zijn verschijningsvormen.

'In dit boek gaat het over het maken van persoonlijke keuzes in een voorspellende geneeskunde, over de kennis en hulp die er in ons land op dit gebied aanwezig is, over de beperkingen en mogelijkheden van klinisch genetisch advies en hoe met dit advies te leven.' Dit schrijft de cardioloog prof. A.J. Dunning in zijn 'Woord vooraf' bij Ons gescreende lichaam - Kansen en risico's van de genetica (Balans; fl. 35,-). Het boek bevat de weergave van gesprekken die de auteurs, Myra van Zwieten en André Kalden, voerden met verschillende deskundigen over allerlei ontwikkelingen op genetisch gebied.

In de populair-wetenschappelijke reeks Perspectief van uitgeverij Nieuwezijds verschenen twee nieuwe delen: De wetenschappelijke revolutie van de wetenschapshistoricus Rienk Vermij en Vervuiling van het milieudebat van de sociaal-economisch historicus Wybren Verstegen. Beide delen kosten fl. 19,90.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden