ISBN

In Felix Meritis in Amsterdam werd gisteren het kolossale boek Of/Of gepresenteerd. Het is de vertaling (door Jan Marquart Scholtz) van een van de belangrijkste boeken van de Deense denker S & lsquor;ren Kierkegaard (1813-1855)....

Wiel Kusters, dichter, essayist en hoogleraar in de letterkunde te Maastricht, publiceerde zo'n twintig boeken (poëzie, beschouwingen of anderszins), maar hij waagde zich tot nog toe nog niet aan het zogenoemde 'verhalend proza'. Dat doet hij nu voor het eerst in De onweerzitting, een bundel verhalen over een Limburgse jeugd in de mijnstreek. Kusters werd in 1947 in Kerkrade geboren, zijn vader was mijnwerker (Querido; fl 37,50).

In de roman Arend (Atlas; fl 39,90) vertelt Stefan Brijs over een te dikke jongen, die nergens thuishoort en van zijn moeder alleen maar slaag krijgt. Het liefst zou hij vleugels hebben om aan alle zwaarte te ontsnappen. Brijs debuteerde in 1997 met de roman De verwording, in 1998 verscheen Kruistochten, het verslag van zijn zoektocht naar vergeten Vlaamse schrijvers.

Lu Xun (1881-1936) wordt wel de grootste Chinese schrijver van de twintigste eeuw genoemd. Wie zijn werk niet kent, kan nu de schade inhalen: zojuist is zijn Verzameld werk verschenen (Meulenhoff; fl 125,-). In deze bundel zijn alle in het Nederlands vertaalde verhalen, prozagedichten en herinneringen bij elkaar gebracht. Het biedt de lezer de mogelijkheid de bijzondere vertelkunst van Lu Xun te leren kennen. Tegelijkertijd krijgt hij een indruk van het leven in China aan het begin van de twintigste eeuw . Van 1902 tot 1909 studeerde Lu Xun in Japan, waar hij zich geestdriftig in de westerse literatuur verdiepte. Hij las er zelfs de roman De kleine Johannes van Frederik van Eeden, die hij later (uit het Duits) in het Chinees vertaalde.

'Wanneer in Afrika een oude man sterft, gaat een bibliotheek in vlammen op', citeert vertaalster Eveline van Hemert de geleerde schrijver Amadou Hampaté Ba, wiens memoires zij onder de titel In het voetspoor van de vertellers uit het Frans in het Nederlands overzette (De Geus; fl 59,90). Het aforisme van de oude Ba, die in mei 1991 op 91-jarige leeftijd overleed, gaat voor hemzelf niet op. Hij liet een uniek boekwerk na, waaruit de lezer een prachtig beeld krijgt van wat het betekende om in het begin van de twintigste eeuw op te groeien in een (Franse) Afrikaanse kolonie.

Bij Het Spectrum verscheen Moederschap - Een natuurlijke geschiedenis van Sarah Blaffer Hrdy (fl 77). De oorspronkelijke Engelstalige editie werd een week geleden besproken in Cicero.

Henk de Weerd (Winschoten, 1956) promoveerde als eerste in Nederland op het werk van de Duits-joodse filosoof Walter Benjamin. Wat hij van hem heeft geleerd, brengt hij in stelling in het boek Spielerei, waarin het gaat over het heelal, cultuur, politiek, economie en het individu, maar alles op een onacademische, speelse en prikkelende manier (De Arbeiderspers; fl 29,95).

In Ooggetuigen van de Gouden Eeuw (Prometheus; fl 36,50) doen tijdgenoten verslag van gebeurtenissen uit deze bijzondere periode in de vaderlandse geschiedenis. 'Het is de Gouden Eeuw van binnenuit', schrijft samensteller René van Stipriaan. Het boek begint met een verslag van het bezoek van kroonprins Filips, de zoon van Karel V, aan de stad Antwerpen in 1549 en eindigt met de sterfdag van Willem III, 19 maart 1702, zoals die werd beschreven door zijn lijfarts Govert Bidloo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden