ISBN

Een jonge Duitse wereldverbeteraar, Herschel Meier, vertolkt de hoofdrol in de roman Duizeling van de Zweed Per Holmer (die werk van Oek de Jong, Monika van Paemel en Marcel Möring vertaalde)....

Geleende tijd is de eerste bundel van Jean Pierre Rawie in zeven jaar. Voor de precieuze bard ging het weekend heen met het signeren van de eerste (van tienduizend) exemplaren in zijn woonplaats Groningen. Kan het zijn dat de lier die sinds lang niet meer ruiste ('en tot geen hart meer in dichtmuziek sprak') na zoveel jaar de vertrouwde toon weer treft? Als vanouds bezingt de dichter, in de vaste cadans van eeuwen her, liefde, dood en de vergankelijkheid van alle dingen (Bert Bakker; ¿ 35,-).

Wat aantrekkelijk theater was, wist Gerbrand Adriaenszoon Bredero (1585-1618) als geen ander. Zijn stukken vonden gretig aftrek. Twee van zijn bekendste blijspelen, Moortje en Spaanschen Brabander, worden nog steeds gespeeld. Ze zijn herdrukt in de klassieke Deltareeks, waaraan verscheidene uitgevers meedoen en die bedoeld is om onmisbaar Nederlands literair werk beschikbaar te houden. Deze uitgave was in handen van de oud-hoogleraar E.K. Grootes, specialist in de zeventiende-eeuwse Nederlandse letterkunde, en kenner van Bredero's werk (Athenaeum-Polak & Van Gennep (¿ 49,90).

In Hout en koper, zijn vierde roman, vertelt de Vlaming Paul Verhuyck, docent Franse taal- en letterkunde in Leiden, over Gustaaf Foncke. Diens leven valt samen met de nu bijna verstreken eeuw, waarin de verworvenheden van de voortschrijdende geluidstechniek een einde hebben gemaakt aan de levende muziek van bijvoorbeeld de harmonie. Lang heeft Foncke die gediend, als voorzitter van het dorpsorkest 'Eikels worden bomen'. Met zijn dood is het ook gedaan met de mooie tijd van 'hout en koper' (De Arbeiderspers; ¿ 37,50).

Jan H. Mysjkin vertaalde voor uitgeverij Vantilt Jezus Christus Quibus van de Franse kunstenaar Francis Picabia (1879-1953), die vooral als schilder bekend werd, maar ook schreef. Het is na 7 Dadamanifesten van Tristan Tzara het tweede deel in een reeks met Dada-geschriften (¿ 29,90).

Het zevende en laatste deel in de reeks Werken van Godfried Bomans bevat een ruime collectie stukken die niet behoren tot de genres die in de voorgaande delen bijeengebracht werden. Het zijn schetsen en artikelen uit kranten en boeken, voorwoorden en inleidingen bij eigen werk en dat van anderen, teksten uit brochures en catalogi, en werk voor verenigingen en genootschappen. Dit afsluitende deel werd net als de overige delen bezorgd door Annemarie Feilzer en Peter van Zonneveld (De Boekerij; ¿ 99,-).

In de Nietzsche-bibliotheek van De Arbeiderspers verscheen De vrolijke wetenschap (¿ 39,90), in de vertaling van Pé Hawinkels, herzien, geannoteerd en van een nawoord voorzien door Hans Driessen. In dit luchtige, maar controversiële werk verklaart Nietzsche voor het eerst God dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden