ISBN

Adolphe is de roman van de Franse schrijver Benjamin Constant (Henri Benjamin Constant de Rebecque, 1767-1830), die hem onsterfelijk maakte....

'Denkend aan de dood kan ik niet slapen,/ En niet slapend denk ik aan de dood', dichtte J.C. Bloem in de bundel Avond uit 1950. Drie jaar later werden deze regels in de Verzamelde gedichten van A.A.M. Stols opgenomen. In 1965 verschenen de Verzamelde gedichten bij Polak & Van Gennep. Sindsdien werden ze - als blijk van Bloems enorme populariteit - regelmatig heruitgegeven. In de reeks 'Nederlandse Klassieken' beleeft de bundel nu zijn veertiende druk (Athenaeum-Polak & Van Gennep; ¿ 29,90).

De New Yorkse advocaat Louis Begley (1934) schreef subtiele romans als Oorlog en leugen, De man die te laat was en Max - boeken die zich in toon laten vergelijken met die van Edith Wharton en Henry James. In Aangaande Schmidt, vertaald door Barbara de Lange (Balans; ¿ 35,-), vertelt hij over de weduwnaar Albert Schmidt die, eenzaam in zijn mooie huis op Long Island, met lede ogen moet aanzien dat zijn dochter wil trouwen met een man die hij verfoeit.

Over drie jongens in een van god verlaten dorp in Siberië, waar ze plotseling met invloeden uit het Westen te maken krijgen, gaat Een Siberische lente van Andreï Makine, schrijver van Het Franse testament, waarvoor hij de Prix Goncourt kreeg. Maria Noordman vertaalde het boek voor De Geus (¿ 39,90).

De jaarlijkse 'Brakman' - het 43ste boek van Willem Brakman sinds 1961 - heet Ante Diluvium (Querido; ¿ 29,90). Daarin gaat de schrijver terug naar de periode vóór de zondvloed, de voortijd, toen er alleen maar verhalen waren, net als in het hoofd van de schrijver wanneer hij terugdenkt aan zijn jeugd.

Bij Balans is het tweede deel verschenen van Het verhaal gaat. . . (¿ 39,50), waarin Nico ter Linden de verhalen van Marcus en Mattheüs behandelt. Dit betekent dat de bekende dominee (van 1977 tot 1995 predikant van de Westerkerk in Amsterdam) het Oude Testament - deel 1 ging over Israëls aartsvaders en aartsmoeders en over Mozes - heeft verlaten en nu tekst en uitleg geeft bij het leven en de leer van Jezus, zoals opgetekend door de evangelisten Marcus en Mattheüs. In deel 3 zal Ter Linden terugkeren naar het Oude Testament. Daarna volgen nog twee delen.

'Verzorgende illegaliteit' noemt de historicus Coen Hilbrink de hulp die Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog boden aan vluchtelingen of mensen in nood. Deze vorm van ondergronds werk is het hoofdthema in zijn nieuwe studie De ondergrondse - Illegaliteit in Overijssel 1940-1945 (Sdu; ¿ 39,90). Hilbrink, die eerder een studie publiceerde over de illegaliteit in Twente en Salland, probeert onder meer op basis van veel oral history-onderzoek te achterhalen in hoeverre katholieken en protestanten op lokaal niveau verschillend hebben gereageerd op de jodenvervolging.

Bij uitgeverij Verloren in Hilversum zijn de eerste vier deeltjes uitgekomen in de reeks Verloren Verleden: De opstand der 'Batavieren' door Hans Teitler, Mata Hari (1876-1917): de levende legende door Marijke Huisman, 'Redeloos, radeloos, reddeloos' - De geschiedenis van het rampjaar 1672 door Petra Dreiskämper, en Een huishouden van Jan Steen door Wouter Kloek. De deeltjes frissen in kort bestek de kennis op van een spraakmakende gebeurtenis of persoon uit de vaderlandse geschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.