ISBN

Marcel Proust was niet bepaald het zonnetje in huis. Een groot deel van zijn leven bracht hij kwijnend in bed door, maar in theorie wist hij wel hoe je gelukkig kunt worden....

Hij is wel de Britse Proust genoemd, de Engelse schrijver Anthony Powell - die op 28 maart, 94 jaar oud, overleed -, maar of zijn omvangrijke cyclus A Dance to the Music of Time de vergelijking met A la recherche du temps perdu kan doorstaan, wordt door de weinigen die beide romanreeksen hebben gelezen, wel betwijfeld. De verfilming van de twaalf boeken van Powell (drieduizend pagina's; een miljoen woorden) is sinds 14 juni op de VPRO-tv te zien. Het eerste deel van een integrale Nederlandse vertaling (Een dans op muziek van de tijd, I) is bij uitgeverij De Prom in Baarn verschenen (fl 49,95).

De verpleegkundige Jeanne Ray, moeder van de romanschrijfster Ann Pratchett, besloot op gevorderde leeftijd ook eens te proberen een verhaal te schrijven. Het werd een love story van twee 60-jarigen (hij heet Romeo, zij Julie), die allebei een al jaren niet erg florerende bloemenzaak hebben. Door de zaken komen ze met elkaar in contact, en dan komt Shakespeare om de hoek kijken (Romeo en Julie; De Arbeiderspers; fl 29,95).

Fries Stamboek - 500 jaar proza uit Friesland is een dik boek, samengesteld door Alpita de Jong. In haar voorwoord merkt ze op dat sinds de oprichting van het stamboek voor Fries rundvee, in 1879, er steeds nieuwe stamboeken zijn bijgekomen. Maar al heet ook haar boek een stamboek, het onderscheidt zich van de andere doordat het geen register of catalogus is, maar een leesboek. Er staan verhalen en prozafragmenten in, die bij elkaar het idee van een Friese identiteit kunnen versterken. Fries Stamboek verscheen in de reeks bloemlezingen van Contact (fl 79,90).

Nicolas Bouvier is schrijver en fotograaf. Hij werd in 1929 in Genève geboren en werd bekend als schrijver van reisboeken met L'Usage du monde (1963). In Japanse kroniek (Atlas; fl 49,90) vertelt hij over de betrekkingen tussen Japan en het Westen. Het begon met de ontdekking van het land door de Portugezen, die er werden verjaagd toen de jezuïeten de Japanners tot het katholicisme begonnen te bekeren. Bouvier verbleef tussen 1956 en 1966 gedurende langere perioden in Japan.

Bij Lemniscaat verschenen drie klassiekers van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung (1875-1961). Het zijn Psychologie en religie, de beroemde 'Terry Lectures' over de onuitroeibare menselijke hang naar religie, met een inleiding van Hugo van Hooreweghe; het essay Synchroniciteit, over acausale verbanden die niet toevallig zijn, ingeleid door Karen M. Hamaker-Zondag en De scheppende mens, zijn boek over het raadsel van grote geesten als Nietzsche, Freud, Joyce en Picasso, ook door Hugo van Hooreweghe ingeleid (fl 34,50 per deel).

De Atheense aristocraat Xenophon was, net als Plato, een leerling van Sokrates, maar bij Plato komen we zijn naam nergens tegen. Vermoedelijk werd hij door zijn briljante medeleerling niet erg serieus genomen. Xenophon was een man van de praktijk, niet iemand die Sokrates ten volle begreep. Toch is het beeld dat hij van zijn leermeester schetst in het door Cornelis Verhoeven vertaalde Herinneringen aan Socrates (Voltaire; fl 59,-) misschien meer de échte Sokrates dan die van Plato.

De vertaler Gerard Rasch maakte voor De Bezige Bij een tweetal bloemlezingen met twintigste-eeuwse poëzie. De ene bevat Deense dichtkunst (Een maan door het koren; in samenwerking met Annelies van Hees, docente Deens aan de Universiteit van Amsterdam), de andere Poolse, en die heet Bittere oogst. De bundels kosten fl 49,90.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden