ISBN

Marko Fondse en Aai Prins maakten voor de Russische Bibliotheek van Van Oorschot een nieuwe vertaling van De meester en Margarita van M.A....

Serena Libri is een nieuwe uitgeverij voor vertaalde Italiaanse literatuur. Een initiatief van Annaserena Ferruzzi, docente Italiaans aan de Universiteit van Amsterdam. Haar eerste uitgave is een roman van Marta Morazzoni, De zaak Courrier (¿ 39,90).

Brieven van Oscar Wilde is een ruime keuze uit de ongeveer dertienhonderd brieven die hij in de loop van zijn leven (1854-1900) aan bekende tijdgenoten richtte. Een belangrijk deel was bestemd voor zijn grote liefde Alfred Douglas en zijn latere vriend-voor-het-leven Robert Ross. Voor deze editie waren selectie en vertaling in handen van Gerlof Janzen. Wilde's kleinzoon Merlin Holland houdt een lezing op 25 november in De Balie, Amsterdam (Meulenhoff; ¿ 59,90).

Twee jaar werkten Tom Lanoye en regisseur Luc Perceval van de Blauwe Maandag Compagnie aan een bewerking van Shakespeare's koningsdrama's Richard II, Henry IV, Henry V, Henry VI en Richard III (de cyclus The Wars of the Roses). Onder de titel Ten oorlog verscheen hun 'vertaling' (drie delen in cassette) bij Prometheus (¿ 45,-).

Moesten de Sonnetten van Shakespeare na Burgersdijk, Moulijn-Haitsma Mulier, Van Emde Boas, Messelaar, Jonk, Van Elden, Verstegen en De Roy van Zuydewijn nog een keer vertaald worden? Ja, vond de Rotterdamse uitgever Ad. Donker, omdat de stedenbouwkundige, tekstschrijver en liedjeszanger Arie van der Krogt het 'eindelijk eens in alledaags Nederlands' deed (¿ 37,50).

'Ik ben voor bijna alles bang geweest', schrijft M. Vasalis in het gedicht 'Angst'. Het staat in de bundel Parken en woestijnen (1940), die door Van Oorschot samen met De vogel Phoenix (1947) en Vergezichten en gezichten (1954) heel mooi in één band werd uitgebracht (¿ 69,-).

In 1978 publiceerde de kernfysicus Jona Oberski (1938) de novelle Kinderjaren over zijn jeugdervaringen in Westerbork en Bergen-Belsen. 'Dit is niet het boek van het jaar', schreef Alan Silitoe naar aanleiding van de Engelse vertaling, 'maar het boek van deze vervloekte eeuw.' Nu is er een nieuw boek van Oberski, de roman De eigenaar van niemandsland. Hoofdpersoon is Aram Tifo, schrijver van het boek Kind in de oorlog (BZZToH; ¿ 34,90).

'Zo'n derde groene revolutie kan niet vroeg genoeg beginnen.' Zo besluit Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde in Amsterdam, zijn boek Het boerenbedrijf in de Lage Landen - Geschiedenis en toekomst (Van Gennep; ¿ 29,90). Daarin beschrijft hij de groene revoluties in Nederland, de eerste in de late Middeleeuwen, de tweede in de negentiende eeuw. Mestoverschot, BSE en varkenspest dwingen boeren nu nieuwe wegen in te slaan.

De memoires van de voormalige Duitse president Richard von Weizsäcker zijn in het Nederlands verschenen: Vier tijdperken - Herinneringen (Atlas; ¿ 59,90). Zijn leven begon in de Republiek van Weimar, tijdens Hitlers Derde Rijk was hij soldaat, in de Koude Oorlog begon hij zijn politieke carrière. Hij woont nu- het vierde tijdperk - in Berlijn, hoofdstad van het verenigde Duitsland.

Dominee Nico ter Lindens Korte verhalen (Balans; ¿ 24,90) gaat over 'gewone mensen met een buitengewoon verhaal'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden