ISBN

Jarenlang is er geen volwaardige biografie van Anne Frank verschenen, en binnen een paar weken verschijnen er twee. Opmerkelijk genoeg zijn beide van de hand van buitenlandse auteurs....

De Amerikaanse schrijfster van Franse komaf Catherine Texier verkreeg tien jaar geleden kortstondige faam, toen zij met haar man Joel Rose het eerste literaire tijdschrift begon dat verscheen als de print van een computer-met-matrixprinter. Between C and D heette dat tijdschrift; het oogde indertijd voortvarend en hip, nu zou het als lachwekkend ouderwets worden ervaren. In de roman Scheiding verhaalt Texier van het failliet van een huwelijk; achttien jaar heeft het geduurd. Het gaat ten onder aan overspel. Ja, hij weer. De vorm is een dagboek, de toon verwijtend. (Meulenhoff; * 34,90).

Drie jaar na De eeuwige jachtvelden, waarvoor hij de Anton Wachter-prijs kreeg, is er een tweede roman van Nanne Tepper (Hoogezand, 1962), De vaders van de gedachte (Contact; * 34,90). De conferencier - en gemankeerd poëet - Cornelius Starring is 'op tour', vroegwijze Merel (13) reist mee. De verstandhouding tussen vader en dochter is zich aan het verdiepen.

In En het dansen gaat door, de tweede roman van Michel Krielaars (thans verbonden aan NRC Handelsblad), gaat een dertiger in den vreemde op zoek naar zijn biologische vader. Joan van Lotringen - zo heet de held - probeert via een baantje bij de Verenigde Naties in contact te komen met de man die hem verwekte en die inmiddels als ambassadeur in Letland is gestationeerd. Daar komt niets dan narigheid van: Van Lotringen krijgt een verhouding met de verlepte vrouw van de ambassadeur. Ondertussen denkt hij na over de vraag waarom hij geworden is die hij geworden is. Liefde geven en liefde kunnen ontvangen, daar gaat het hem om (Contact; * 36,90).

Vanwege het Jan Cremer Festival begin september in Enschede - zijn geboortestad, lang gemeden door de schrijver en schilder - geeft De Bezige Bij in één band een herdruk uit van De Hunnen (1984), een paperback van 1536 pagina's (* 45,-). Stel dat de halve Hongaar en hele nomade Cremer in zijn jeugd niet zoveel vijandschap en rancune had ontmoet in de lelijkste stad van Nederland, dan had hij een bron van inspiratie gemist, zei hij laatst in Vervolg.

In Nog drie keer slapen en ik word wakker vervolgt Herman Brusselmans het levensverhaal van Louis Tinner, de hoofdfiguur van zijn dertien jaar geleden verschenen roman De man die werk vond. Tinner was toen bibliothecaris op een ministerie in Brussel, nu is hij handelaar in tweedehands boeken in Gent. Maar hij is nog altijd even onaangepast. Klanten beschimpt en beledigt hij, hij barst strijk en zet uit in razernij, hij drinkt zich vanaf de vroege ochtend een stuk in zijn kraag - en dat vindt het meisje Zoë enig, zodat zich ook nog een romance ontspint (Prometheus; * 34,90).

Latijn voor beginners (Prometheus; * 24,90) van de Engelse classicus Peter Jones bevat een speelse leergang Latijn, opgesierd met cultuurhistorische verhalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden