Is vier keer per week uit de magnetron eten ongezond?

Vermoedelijk staat u er niet dagelijks bij stil, maar de krant die u elke ochtend leest is gebouwd door een avondploeg die hoofdzakelijk leeft op magnetronmaaltijden. Avond aan avond schuiven nijvere eindredacteuren en opmakers achter hun toetsenborden sobertjes een door microgolven opgewarmde prak naar binnen. Niemand op de Volkskrantredactie die daarover zeurt, it goes with the job, maar hoe gezond is het eigenlijk wanneer je drie, vier keer per week uit de magnetron eet?

Beeld ANP

Als je de horrorverhalen op internet mag geloven, hollen magnetrongebruikers in sneltreinvaart op hun graf af. De geschetste symptomen van wat zelfverklaarde dieetgoeroes aanduiden als 'magnetronziekte', variëren van slapeloosheid en depressie tot kanker en hersenschade. Populair in die kringen is de stelling dat een magnetron 'uw duurbetaalde biologische groenten in één klap verandert in dode voeding'. En oh ja, wie regelmatig door het glazen deurtje van een magnetron naar zijn maaltijd loert, stevent af op een staaroperatie.

'Allemaal broodjeaapverhalen', zegt Tiny van Boekel, hoogleraar productontwerpen en kwaliteitskunde aan de Wageningen Universiteit. 'De claim dat een magnetron het leven uit voedsel haalt, is klinkklare onzin. Er zit geen leven in een voedselproduct, tenzij je een levende kreeft in de magnetron stopt.' Ook de term 'magnetronziekte' is volgens hem een verzinsel.

Wrijvingswarmte
In zijn afgeschermde compartiment, waar de op te warmen maaltijd rondjes draait, zendt de magnetron elektromagnetische straling uit. En nee, dat heeft niets te maken met radioactiviteit. Onzichtbare microgolven, vergelijkbaar met de straling van een gsm-mast, maar dan op een andere frequentie, zetten de watermoleculen in het voedsel in beweging. Die heftige beweging geeft wrijvingswarmte, oplopend tot het kookpunt, waardoor het voedsel van binnenuit razendsnel opwarmt. Ping!

Twaalf jaar geleden verkondigde Van Boekel in de Volkskrant dat de magnetron 'enorm veel heeft verbeterd aan de voedselkwaliteit'. Die uitspraak uit 2002 staat nog als een huis, verzekert hij. 'Door de veel kortere opwarmtijd is er een beter behoud van de voedselkwaliteit dan bij verhitting in een pan of oven. Bovendien heb je geen uitlekverliezen; als je groenten in water kookt, gaan er waardevolle stoffen in het kookwater zitten en die stoffen giet je dus samen met het kookwater af.'

Do's en don'ts
Natuurlijk kent de magnetron een aantal do's en don'ts. Kook er geen ei in, want het ei zal door de druk van binnenuit na korte tijd exploderen. En alleen etensbakjes gebruiken die magnetronbestendig zijn; als een plastic bakje smelt, kunnen ongezonde chemische stoffen in het voedsel trekken.

Het enige noemenswaardige minpunt van de magnetron is volgens Van Boekel dat het voedsel niet in alle gevallen gelijkmatig wordt verhit, ondanks het verdelende effect van de draaischijf: 'De cold spots vormen een risico. Op slecht verwarmde plekken kan een potentieel gevaarlijke bacterie, bijvoorbeeld salmonella, overleven. En dan heb je wel een probleem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden