Is suiker slecht omdat het suiker is?

Geef kinderen met obesitas pizza en hotdogs te eten, maar hak in hun suikergebruik en zie: na tien dagen zijn ze gezonder. Niet iedereen is overtuigd van dit onderzoek.

Ellen de Visser
null Beeld anp
Beeld anp

Suiker is niet slecht voor ons lichaam omdat er veel calorieën in zitten en we er dus dik van worden, nee: suiker is slecht omdat het suiker is. Dat is de boodschap van Amerikaanse wetenschappers na een intrigerende studie bij kinderen met ernstig overgewicht.

De onderzoekers wijzigden negen dagen het eetpatroon van 43 kinderen met obesitas. Ze kregen afgepast voedsel mee naar huis dat net zoveel vet, eiwitten en koolhydraten bevatte en net zoveel calorieën als hun gebruikelijke dagmenu, alleen de toegevoegde suiker was voor een groot deel vervangen door zetmeel (complexe koolhydraten).

De kinderen aten gewoon pizza en hot dogs ('kindvriendelijk' noemen de onderzoekers dat), maar koek en gesuikerde yoghurt werden geschrapt. De kinderen, tussen de 9 en 18 jaar oud, mochten niet afvallen als dat toch gebeurde kregen ze instructies om iets meer te eten. Op dag tien waren ze een stuk gezonder geworden: zo was hun bloeddruk gedaald en was de hoeveelheid cholesterol en bloedsuiker lager geworden.

Kritiek

Hoofdonderzoeker Robert Lustig, kinderendocrinoloog en hoogleraar aan de universiteit van Californië, strijdt al jaren tegen het gebruik van suiker, dat hij in boeken, tv-programma's en lezingen betitelt als verslavend vergif. Onder vakgenoten oogst hij daarmee ook kritiek. Volgens sommige collega-wetenschappers is suiker zelf geen gif maar is het de overconsumptie die suiker tot gif maakt. Wie veel suiker eet wordt dik en daardoor ziek.

De resultaten van de nieuwe studie, die zijn gepubliceerd in het vakblad Obesity, logenstraffen dat idee, aldus de onderzoekers. De deelnemende kinderen vielen ondanks de instructies weliswaar ongeveer een kilo af, maar dat geringe gewichtsverlies kan volgens de wetenschappers niet de gezondheidseffecten verklaren. Die zouden echt het gevolg zijn van minder suiker: in het dagmenu van de deelnemende kinderen daalde de hoeveelheid toegevoegde suiker van 28 naar 10 procent, de hoeveelheid fructose (dat onder meer in suikerhoudende frisdrank zit) van 12 naar 4 procent.

null Beeld anp
Beeld anp

Vragen

Edith Feskens, hoogleraar voeding en gezondheid in de levenscyclus in Wageningen, noemt de verbeteringen in de gezondheid van de kinderen 'op het oog flink'. Maar hoe die tot stand zijn gekomen, is erg onduidelijk, zegt ze. 'De veranderingen in hun voedingspatroon zijn helaas uiterst summier omschreven. Minder fructose, meer zetmeel, maar wat betekent dit voor de samenstelling van de producten? De kinderen aten meer vezels maar waarom daalt van de bloeddruk dan alleen de onderdruk en niet de bovendruk?' En wat zegt het, vraagt ze zich af, dat niet alleen het slechte cholesterol (LDL) in hoeveelheid afnam maar ook het goede cholesterol (HDL)?

Bovendien ontbrak een controlegroep en dat werpt volgens Feskens de vraag op: wat is er in die tien dagen nog meer veranderd? Extra aandacht van de arts, meer beweging? Het blijft onzeker of de betere gezondheid van de kinderen echt (alleen) te danken is aan andere voeding, zegt Feskens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden