AnalyseRisico's tijdens zwangerschap

Is het coronavirus gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind?

De Mexicaanse griep veroorzaakte onrust bij zwangere vrouwen. Bij besmetting hadden zij een grotere kans op complicaties, wat hun kind in gevaar kon brengen. Die angst lijkt bij het coronavirus onterecht, al is het wetenschappelijke bewijs nog dun.

Ellen de Visser
Een zwangere vrouw draagt een mondkapje in Madrid. De eerste onderzoeken duiden erop dat haar kind weinig gevaar loopt door het coronavirus. Beeld Getty Images
Een zwangere vrouw draagt een mondkapje in Madrid. De eerste onderzoeken duiden erop dat haar kind weinig gevaar loopt door het coronavirus.Beeld Getty Images

Zwangere vrouwen die besmet raken, lijken geen hoger risico te lopen op een ernstig beloop, schreef de Wereldgezondheidsorganisatie eind februari, na onderzoek bij 147 zwangere vrouwen. De eerste studies wijzen bovendien uit dat zij het virus tijdens de zwangerschap niet op hun ongeboren kind overdragen.

Maandag schreven artsen uit Wuhan, de Chinese regio waar het virus voor het eerst opdook, in het blad Frontiers in Pediatrics over drie pasgeboren kinderen van wie de moeder besmet was geraakt in de laatste fase van de zwangerschap. De moeders hadden koorts of kwamen hoestend het ziekenhuis binnen, hun kinderen bleken gezond.

Vruchtwater

Vorige week bracht medisch tijdschrift The Lancet eenzelfde bericht, gebaseerd op negen baby’s van geïnfecteerde moeders uit Wuhan. Bij geen van de kinderen werd het virus aangetroffen. In het vruchtwater, het navelstrengbloed en de borstvoeding geen spoor van corona te vinden.

De kinderen kwamen wel, op één na, met een keizersnede ter wereld om de kans op overdracht tijdens de bevalling zo klein mogelijk te houden. Bovendien werden de kinderen na de geboorte meteen gescheiden van de moeder zodat ze niet alsnog geïnfecteerd raakten.

Experts waarschuwen dat op basis van twaalf bestudeerde baby’s nog geen definitieve conclusies te trekken zijn. Bovendien is nog onduidelijk of het virus ook onschuldig is in het begin van de zwangerschap, als de organen van het ongeboren kind worden aangelegd.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden