Klopt dit wel?Gesuikerde dranken

Is frisdrank met suiker beter voor de zoete trek dan lightdrank?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: gesuikerde drank stilt honger beter dan lightdrank.

Ronald Veldhuizen
‘Neem liever een gewone cola dan een cola light’, staat in een persbericht van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Beeld Getty
‘Neem liever een gewone cola dan een cola light’, staat in een persbericht van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).Beeld Getty

Van wie komt die claim?

‘Heb je zin in iets zoets? Neem dan liever een gewone cola dan een cola light’, luidt de eerste regel van een persbericht van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) begin deze maand. Nieuw Leids promotieonderzoek concludeert namelijk dat suiker de trek in zoetigheid beter stilt dan de zoetstof in lightdrank. Sites als Foodlog, Gezondheid en Co en FoodHolland namen het bericht over. Het nieuws is opmerkelijk, want het druist in tegen de bestaande voedingskennis en -adviezen om bij twijfel light te kiezen.

Klopt het?

Wanneer we het proefschrift erbij pakken volgt een verrassing. De pakweg twintig mannen die voor het suiker-zoetstof-experiment kwamen opdagen en hun hersens lieten scannen, bleken alléén na een glaasje water meer trek te hebben. Hun eetlust bleef juist gelijk na een glas suiker- of lightdrank. Op de hersenscans zagen de onderzoekers weliswaar verschillen tussen suiker en zoetstoffen, maar volgens neuro-eetlustonderzoeker Paul Smeets van Wageningen Universiteit is het ‘prematuur’ om die breinverschillen toe te schrijven aan verzadiging. ‘Je zou daarvoor de mensen in het experiment langer moeten volgen om te zien of ze alsnog meer honger krijgen en meer gaan eten. Maar dat hebben ze niet gedaan.’

Smeets vindt dat er meer had gezeten in de ‘verder mooie’ hersenscan-analyse. Om op basis van de huidige opzet aanbevelingen te doen over eten en drinken is hem een stap te ver. Ook omdat de experimenten niet geheel alledaags waren: de proefpersonen moesten ’s ochtends met lege maag op het lab komen en kregen als ‘ontbijt’ een glas water op kamertemperatuur, waarin soms suiker of zoetstoffen zaten opgelost. Dat staat ver af van de smaakbeleving van echte cola of lightdrank.

In een reactie erkent hoofdonderzoeker Annemarieke van Opstal dat het hier te vroeg was om te concluderen dat lightdrank niet verzadigt en suikerdrank wel. ‘In het proefschrift noemen we het als een mogelijke verklaring, maar in het persbericht was ik er te voorbarig mee.’

Wat is nu het best? Het bewijs dat suikerhoudende dranken niet beter verzadigen dan light, maar wél dikmakender zijn, is volgens emeritus voedingshoogleraar Martijn Katan van de Vrije Universiteit ‘overweldigend’. Dat bevestigt ook een overzichtsstudie in de International Journal of Obesity uit 2016. Het beste advies blijft daarom: snack gezond en drink water. En kies voor het gewicht bij fris voor light.

Eindoordeel

Er is geen bewijs dat gesuikerde drank de honger beter stilt dan fris met zoetstoffen. Gezond snacken verzadigt de zoete trek het best.

null Beeld

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden