Is er hoop voor de wanhopigen die de eeuwigheid pogen te trotseren?

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: 1 april.

Bard van de Weijer.Beeld Cigdem Yuksel.

Deze week dook weer eens een bericht op waarin een start-up zegt het menselijk brein te gaan uploaden naar de cloud. Het is de tijd van het jaar, want bijna april, dacht ik. Maar het plan is kennelijk serieus. Doel: eeuwig leven. In de toekomst downloadt een verre achterneef je breindata, zodat je vrolijk verder kunt leven in een serverpark in de Eemshaven.

Dit 'uploaden' gebeurt door de hersenen te conserveren met een methode die aldehyde-stabilised cryopreservation wordt genoemd, een heerlijk hallucinante woordwolk waarvan niemand precies weet wat die betekent, waardoor het een ideale voedingsbodem is voor wanhopigen die de eeuwigheid pogen te trotseren. 'Vitrifixen' noemt het bedrijf Nectome hun procedé zelf, wat volgens The Guardian betekent dat uw grijze cellen worden verglaasd.

De uitkomst van dit proces is overigens weinig hoopgevend: na gedane zaken bent u dood. Wel handig voor het bedrijf: de afdeling klachten & suggesties kan lekker klein blijven.

Verglaasd brein

De start-up heeft een foto gepubliceerd van zo'n verglaasd brein, dat doet denken aan de pindakaasvloer van Wim T. Schippers, maar dan in hersenvorm. Het was verkregen door het lichaam te kopen van een oudere vrouw, die een paar uur eerder was overleden en haar lijf ter beschikking had gesteld aan de wetenschap. Toch sneu dat je stoffelijk overschot dan wordt verpatst aan een stel charlatans.

De proef op de overleden vrouw was trouwens zinloos, want het procedé werkt alleen op levende mensen, zeggen de bedenkers. Het idee is de hersenen in te spuiten met een vloeistof, als een vorm van euthanasie, aldus de twee voormalige MIT-onderzoekers die Nectome hebben opgericht. Ze hebben hun techniek eerder beproefd op een konijn en een varken, die inderdaad beide dood gingen.

Fascinatie

Hoe komt het toch dat juist de techwereld zo gefascineerd is door het creëren van eeuwig leven? Misschien is het verlangen naar godje spelen wel het gevolg van de uitvinding van de microprocessor, die we immers onze wil kunnen opleggen. Wellicht ging het al mis toen de beroemde wiskundige John Conway (op wiens brein trouwens ook geaasd wordt) in de jaren zeventig de Game of Life bedacht, waarin beeldschermblipjes een virtuele levensdans uitvoeren.

Sinds de mens God heeft afgeschaft, heeft hij de bouw van het hiernamaals zelf ter hand genomen. We laten ons lijf invriezen, of uploaden ons brein naar de cloud, een entiteit zo virtueel als de hemel zelf. Over hoe dat uploaden precies moet, hebben de onderzoekers trouwens nog geen idee. Dat mogen toekomstige generaties uitzoeken. Gooi maar over de heg, die breinen. Een ding is zeker: voor Stephen Hawking komt de techniek te laat. God hebbe zijn brein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden