Is de menselijke stamboom begonnen in Zuid-Afrika?

 

null Beeld Jason Heaton
Beeld Jason Heaton

Overal rechtop lopende aapjes

Misschien is het met de menselijke stamboom dan tóch allemaal begonnen in Zuid-Afrika. Die mogelijkheid staat opeens weer open na herdatering van dit skelet van een rechtoplopend aapje, dat in de jaren negentig werd opgegraven in een grot in Zuid-Afrika. Het wezen werd aanvankelijk niet ouder geschat dan 2,2 miljoen jaar, maar blijkt nu liefst 3,67 miljoen jaar oud: ongeveer het tijdperk waarin ook in Oost-Afrika rechtoplopende aapjes begonnen te verschijnen. Wie nu precies van wie afstamt, of dat er sprake is van twee losse takken, is nog onbekend. In elk geval is steeds duidelijker dat kleine, rechtop lopende oermensjes destijds door heel Afrika waren verspreid.

LHC-versneller na reparatie aan de slag

De LHC-superversneller op deeltjeslab CERN zal kort na de Paasdagen de eerste bundels protonen de hele 27 kilometer lange ring gaan rondjagen. Dat is de afgelopen week besloten, nadat maandag een hinderlijke kortsluiting in een van de diepgekoelde ondergrondse magneten was verholpen. Bij de reparatie werd een metalen ongerechtigheid in een elektronica-eenheid met een stroomstoot verbrand. Tests hebben uitgewezen dat het probleem verholpen is en de magneet bruikbaar. Eerder had het er op geleken dat het betreffende segment van de versneller moest worden opgewarmd tot kamertemperatuur en na reparaties weer met vloeibaar helium tot 2 kelvin afgekoeld. Dat had gemakkelijk een maand vertraging kunnen geven van de herstart van de LHC, die sinds 2013 is gerenoveerd. In mei wil CERN met de LHC bij dubbele energie weer op deeltjesjacht

Maan heeft staarten

Kenners wisten al sinds eind vorige eeuw dat de maan een staart van natriumgas heeft van honderdduizenden kilometers lang, aan de kant die niet door de zon wordt belicht. Nieuw onderzoek met de LADEE-sonde van de NASA wijst nu uit dat er nog een tweede staart is, die vermoedelijk bestaat uit nanostof dat van het maanoppervlak is losgemaakt door meteorietinslagen en dat door de druk van de zonnestraling wordt weggeblazen. Volgens de NASA zouden ook andere atmosfeerloze hemellichamen zoals planetoïden een dergelijke dubbelstaart kunnen hebben.

Rem op antibiotica

Minder antibiotica blijkt bij baby's net zo goed te helpen tegen ziektes als longontsteking en bloedvergiftiging als de huidige gebruikte hoeveelheid. Nu worden jonge kinderen twee keer per dag, zeven dagen lang geïnjecteerd met antibiotica. Onderzoek van Johns Hopkins University laat zien dat baby's met vier injecties en extra pillen net zo veel opknappen. Vooral in derdewereldlanden sterven veel baby's aan bacteriële infecties. Dit vanwege een gebrek aan transport, gebrek aan geld of te grote afstanden. Door minder injecties hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden