Is cremeren en begraven binnenkort passé?

Resomeren zou milieuvriendelijker zijn

Naast cremeren, begraven en je lichaam beschikbaar stellen voor de wetenschap, zou er binnenkort een optie bij kunnen komen: resomeren, ook wel bio-cremeren genoemd. Resomeren is volgens recent onderzoek van TNO de milieuvriendelijkste manier van lijkbezorging. De Tweede Kamer vergadert volgende week over een wetswijziging die deze methode mogelijk moet maken.

Bezoekers in crematorium Maaslanden tijdens de Open Dag voor kinderen in april. Beeld ANP

Resomeren is een versnelde vorm van het natuurlijke ontbindingsproces. Liggend in een waterige oplossing van loogzout, ondergaat een lichaam hetzelfde afbraakproces als bij een begrafenis, maar dan sneller: twee tot drie uur waarna een wit poeder overblijft, bestemd voor de nabestaanden.
De ongeveer vijfhonderd liter vloeistof kan na gebruik direct afgevoerd worden. In de VS wordt resomeren al sinds 2012 commercieel toegepast.

'In Amerika blijkt dat consumenten het water van resomeren vriendelijker vinden dan het vuur van een crematie, of de aarde van een begrafenis', zegt John Heskes van Yarden, de uitvaartorganisatie die de resomeringslobby aanvoert. Heskes vindt deze methode interessant omdat het de keuzevrijheid voor de consument vergroot. Om ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken te overtuigen, liet Yarden TNO de milieueffecten van resomeren onderzoeken.

Beeld De Volkskrant

Uit dat onderzoek blijkt dat bio-crematie beter voor het milieu is dan cremeren, omdat er minder grondstoffen voor nodig zijn, zoals gas voor de verbranding. Ook zou een kist tot wel vijftig keer gebruikt kunnen worden omdat het houtwerk alleen voor de ceremonie nodig is, en niet het bad ingaat.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat resomeren de milieuvriendelijkste oplossing is. 'Er worden in dit rapport een aantal twijfelachtige aannamen gedaan', zegt Esther Molenwijk van GreenLeave, een organisatie die zich hard maakt voor een zo duurzaam mogelijke uitvaart.

Zo zou een kist helemaal niet vijftig keer kunnen worden hergebruikt en vormt de wateroplossing een aanslag op het milieu. Dat vindt ook emeritus hoogleraar Gatze Lettinga van de Universiteit van Wageningen. 'Dat de halve kuub geconcentreerde vloeistof die overblijft direct door het riool wordt gespoeld en richting de zuiveringsinstallatie gaat, vind ik absurd. Dat kost juist een heleboel energie. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.